Udland

Ni døde i Tyskland efter at have modtaget AstraZeneca-vaccine

Hospitalerne i delstaten Berlin har indstillet udrulningen af AstraZeneca-vaccinen til kvinder under 55 år.

31 personer har fået alvorlige og sjældne blodpropper i hjernen, og heraf er ni døde efter at have modtaget AstraZenecas vaccine i Tyskland.

Det viser data fra Paul Ehrlich-instituttet, skriver den tyske avis Der Spiegel.

Ud af de 31 tilfælde var 29 kvinder og to mænd. Kvinderne var i alderen 20 til 63 år. De to mænd var henholdsvis 20 og 63 år.

Der er endnu ikke påvist nogen direkte sammenhæng mellem dødsfaldene og AstraZeneca-vaccinen. Det skal nu undersøges nærmere.

Hospitalerne i delstaten Berlin har samtidig indstillet udrulningen af AstraZeneca til kvinder under 55 år. Samme beslutning traf de canadiske myndigheder mandag ud fra et forsigtighedsprincip.

Flest kvinder har fået stik

Flere end 2,7 millioner tyskere har fået mindst et stik med vaccinen fra AstraZeneca.

Robert Koch-instituttet oplyser til Der Spiegel, at to tredjedele af dem er kvinder under 70 år. 58 procent er kvinder under 60 år.

Overvægten af kvinder blandt de vaccinerede skyldes, at flere kvinder arbejder i sundhedssektoren, hvor frontpersonalet er blevet vaccineret mod coronavirus.

I første omgang var det kun tyskere under 65 år, der blev tilbudt en vaccination med AstraZenecas vaccine.

Den beslutning – som man også tog i Danmark – skyldtes, at der ikke var tilstrækkelig data fra de kliniske test i den ældste aldersgruppe.

Men nu er anbefalingen altså ændret i enkelte tyske delstater.

"Effektiv og sikker"

I kølvandet på at en række europæiske lande – heriblandt Danmark – satte den svensk-britiske vaccine på pause, satte også Tyskland vaccinen på pause.

Men da det europæiske lægemiddelagentur, EMA, erklærede vaccinen for "effektiv og sikker", genoptog Tyskland udrulningen. Vaccinens fordele opvejede risikoen, lød det.

Danmark og Norge har som de eneste to lande stadig bremsen i i forhold til AstraZenecas vaccine. Her går pausen til og med uge 15.

I mellemtiden undersøger myndighederne – både de danske og europæiske – om der er en sammenhæng mellem vaccinen og de alvorlige og sjældne blodpropper.

Fra et lægemiddelfagligt perspektiv er vaccinen stadig en sikker vaccine, lød det i sidste uge fra Tanja Lund Erichsen, som er enhedschef i Lægemiddelstyrelsen:

- Men det kan ikke udelukkes, at der er en sammenhæng mellem vaccinen og det usædvanlige sygdomsbillede med et lavt antal blodplader og blodpropper, sagde hun på et pressemøde om AstraZeneca-pausen.