Udland

Hele verden så med, da betjente slog ned på sørgende kvinder - nu frikendes politiets handling

Politiet aflyste ceremoni for myrdet britisk kvinde på grund af coronarestriktioner. Det kom til sammenstød, da flere hundrede trodsede forbuddet.

Londons Metropolitan Police er tirsdag blevet frifundet for sin håndtering af urolighederne under en mindeceremoni 12. marts for den dræbte Sarah Everard.

Det skriver The Guardian.

Politiet havde oprindeligt aflyst mindehøjtideligheden, fordi den brød med coronarestriktionerne i London.

Alligevel mødte flere hundreder af mennesker op til mindehøjtideligheden, og efter opfordringer fra politiet om at opløse forsamlingen kom det til sammenstød mellem politi og de fremmødte.

Kritik af politiet

Fra flere sider var der efterfølgende kritik af politiet, der blev beskyldt for at være for voldsomme over for mange af de især kvindelige deltagere ved mindehøjtideligheden.

Labour-leder Keir Starmer kaldte for eksempel scenerne ved mindehøjtideligheden for "dybt foruroligende".

- Kvinder samledes for at sørge over Sarah Everard – det skulle de have lov til i fred. Jeg deler deres vrede over måden, dette er blevet håndteret på. Sådan skal politiet ikke håndtere denne protest, skrev han på Twitter.

Også Londons borgmester, Sadiq Khan, var utilfreds med politiets behandling af folk ved mindehøjtideligheden og kaldte det "uacceptabelt".

"Passende" at bruge magt

Men tirsdag lyder konklusionen i en rapport fra den interne undersøgelsesenhed Her Majesty's Inspectorate of Constabulary and Fire & Rescue Services (HMICFRS), at politiet havde ret i sin vurdering – "at faren for at blive smittet med covid-19 ved mindehøjtideligheden var for stor til at ignorere".

Derfor var det "passende", at ordensmagten brugte magt over for de personer, som ikke adlød politiets ordre om at opløse forsamlingen, som det hedder i rapporten. Det skriver Sky News.

Sarah Everard forsvandt 3. marts, da hun var på vej hjem fra en vens hus til fods. Hun var savnet i en uge, inden liget af hende blev fundet i en skov i Ashford i Kent - cirka 80 kilometer fra det centrale London.

En 48-årig politibetjent i Metropolitan Police Wayne Couzens er sigtet for at have bortført og dræbt Sarah Everard.

Verdensomspændende debat

Drabet kickstartede en debat om kvinders utryghed og manglende sikkerhed i det offentlige rum. Både i Storbritannien og andre lande, heriblandt Danmark.

På sociale medier delte tusindvis af kvinder under de to hashtags #SarahEverard og #ReclaimTheStreets deres personlige historier om, hvordan de har følt sig utrygge, når de har gået alene: At de har skiftet fortov, lavet falske telefonopkald og kigget sig over skulderen.

På Twitter, Instagram og Facebook delte mange deres opslag med beskeden "Text me when you get home" (skriv, når du er hjemme, red.).

Boris Johnson lover tiltag

Storbritanniens premierminister, Boris Johnson, kom også under politisk pres for at gøre op med vold mod kvinder og for at gøre Storbritannien mere sikker for kvinder.

Boris Johnson har efterfølgende annonceret en række tiltag, der skal øge trygheden for kvinder.

Blandt andet civilklædte betjente i nattelivet, der skal spotte potentielle gerningsmænd, samt penge til mere overvågning og gadebelysning.

Herhjemme foreslog justitsminister Nick Hækkerup (S) også øget overvågning som løsning på problemet.