Droppede mundbind og restriktioner, og samtidig faldt smitten i Texas

Mens texanerne igen kan gå på restaurant og i butikker uden restriktioner, så stiger smitten generelt i USA.

I begyndelsen af måneden proklamerede Texas' republikanske guvernør, Greg Abbott, at han ville ophæve alle coronarestriktioner i delstaten.

Restriktionerne var skidt for økonomien, og derfor var mundbind ikke længere et krav, og forretninger og restauranter kunne vende tilbage til normalen uden kapacitetsbegrænsninger per 10. marts.

Kritikken haglede ned over guvernøren, og mange frygtede, at det ville føre til en voldsom smittestigning i landets andenstørste delstat.

Blandt kritikerne var præsident Joe Biden.

- Det sidste, vi har brug for, er neandertaler-tænkning, udtalte han i den forbindelse.

Smitten falder

Men smitten er ikke eksploderet i Texas – tværtimod. Den seneste uge er 3774 personer blevet testet positive for covid-19 om dagen i gennemsnit i delstaten. Det er et fald på 17 procent i forhold til for to uger siden.

Og antallet af indlagte med covid-19 i Texas er på det laveste niveau i seks måneder, ifølge tal fra New York Times.

Coronasituationen er altså umiddelbart bedre end før ophævelsen af restriktionerne.

Dansk ekspert: Smittestigning kan komme med forsinkelse

Umiddelbart ville man forvente at kunne se effekten af genåbningen i smittetallene på nuværende tidspunkt, vurderer Flemming Konradsen, der er professor i Global Sundhed ved Københavns Universitet.

At smitten ikke er steget endnu kan blandt andet hænge sammen med, at texanerne måske i nogen grad stadig efterlever de gamle restriktioner, mener han.

- I Florida så man i hvert fald tidligere, hvordan folk droppede alle restriktioner, og det førte til en hurtig stigning i smitten, siger Flemming konradsen.

Knap 25 procent har fået det første vaccinestik i Texas, og selvom det ikke er nok til en form for flokimmunitet, så kan det også have en dæmpende effekt på smittespredningen, vurderer Flemming Konradsen.

Han understreger dog, at smittestigningen kan komme med en vis forsinkelse, det har man eksempelvis tidligere set i Indien.

- Det kan variere, hvornår det indtræffer. En smittestigning kan eksempelvis blive sat i gang af en større religiøs begivenhed eller et sportsarrangement, der ender med at være en supersprederbegivenhed. Så kan kombinationen af manglende restriktioner og nye mere smitsomme varianter få smitten til at stige kraftigt, siger Flemming Konradsen.

Smitten stiger på nationalt plan

Selvom der er fuld damp på vaccineudrulningen i USA - omkring 2,5 millioner amerikanere bliver vaccineret om dagen - så stiger smitten, hvis man ser på alle 50 delstater.

I gennemsnit blev 63.000 personer testet positive om dagen den seneste uge. Det er en stigning på 16 procent i forhold til ugen før, ifølge den amerikanske tv-station CNBC.

Det er en bekymrende situation, lyder det fra Dr. Rochelle Walensky, der er direktør ved Center for Sygdomskontrol og forebyggelse i USA.

- Jeg er dybt bekymret for denne udvikling. Vi har set hospitalsindlæggelser gå fra at falde til at stagnere til at stige. Vi ved fra tidligere, at hvis vi ikke sætter ind nu, så vil epidemikurven bevæge sig op igen, udtalte hun på et pressemøde i Det Hvide Hus i weekenden.

Omkring 550.000 er døde i USA med covid-19.

Knap 50.000 af dem i Texas, hvilket placerer dem på en trist tredjeplads over delstater med flest døde i USA, kun overgået af New York og Californien.