Udland

10.000 soldater i stor aktion i fangelejr med Syrien-børn

Omkring 10.000 kurdiske soldater deltager i operationen i al-Hol-lejren i det nordøstlige Syrien.

Kurdiske sikkerhedsstyrker har tidligt søndag morgen sat gang i en omfattende militæroperation i den syriske fangelejr al-Hol, der også huser kvinder og børn med tilknytning til Danmark.

Det oplyser det kurdiske nyhedsbureau Anha.

Omkring 10.000 kurdiske soldater deltager i operationen, der startede klokken fire lokal tid. Det oplyser kurdiske kilder til TV 2.

Aktionen sker for at gøre op med indflydelsen fra terrororganisationen Islamisk Stat i lejren, hvor der i den seneste tid er sket flere IS-relaterede drab.

Røde Kors: En skandale

Præsidenten for Internationalt Røde Kors, Peter Maurer, kalder situationen i al-Hol-lejren for en skandale og opfordrer til, at over 60 lande hjemtager deres statsborgere fra lejren.

Opfordringen fra Peter Maurer kom, da han for to dage siden var på besøg i lejren, hvor Røde Kors er til stede for at uddele mad og drive et felthospital.

Ifølge Udenrigsministeriet er der i alt 19 børn med tilknytning til Danmark i de to fangelejre al-Hol og al-Roj i det nordøstlige Syrien.

En politisk bombe

Sagen om børnene med tilknytning til Danmark i syriske fangelejre har den seneste tid udviklet sig til en politisk bombe på Christiansborg, hvor både regeringens støttepartier og dele af oppositionen vil have børnene hjem – med eller uden forældre.

Politiets Efterretningstjeneste vurderede i sin seneste rapport om terrortruslen mod Danmark, at det er "usandsynligt", at børnene i de syriske fangelejre udgør en terrortrussel. Men risikoen for radikalisering af børnene stiger, jo længere tid de opholder sig i lejrene, lød vurderingen.

Men selvom partierne presser på for en løsning og til trods for PET’s vurdering, nægter regeringen at hente børnene hjem, fordi den ikke vil have børnenes mødre med.

- PET har lavet sin vurdering. Det er fair nok. Den stemmer bare ikke overens med regeringens politik, og vi er jo ikke tvunget til at indrette os efter, hvad en styrelse måtte mene, sagde Nick Hækkerup på et samråd i begyndelsen af måneden.

Foreslår finsk model

Regeringens støttepartier foreslår ifølge Politiken en finsk løsningsmodel for børnene i de syriske lejre.

Modellen går ud på, at en specialudnævnt embedsmand bemyndiges til at træffe beslutninger om mødre og børn.

I december 2019 besluttede den socialdemokratisk-ledede finske regering at udnævne en særlig repræsentant som skulle hente finske børn hjem fra de syriske lejre.

I samarbejde med politiet og efterretningstjenesten har repræsentanten ret til at træffe beslutninger om evakueringer, hvilket skal ske i en afvejning mellem hensynet til børnenes tarv på den ene side og sikkerheden for resten af det finske samfund på den anden.

Enhedslisten foreslår en eksperthøring med henblik på at indføre den finske model i Danmark.

Finland hentede i december to mødre og seks børn hjem til Finland, efter at de var blevet hentet ud fra al-Hol-lejren.