Udland

Skolelærer gået under jorden efter visning af Muhammed-tegning

Lærerens beslutning om at vise en karikaturtegning har medført fornyet debat om blasfemi og ytringsfrihed i Storbritannien.

De seneste dage har demonstranter samlet sig foran indgangen til folkeskolen Batley Grammar School nær Leeds i det nordlige England.

De er vrede over, at en lærer på skolen tidligere på ugen viste en tegning af profeten Muhammed i forbindelse med sin undervisning.

Forældre har, ifølge Sky News, klaget til skolen med henvisning til, at der ikke bare var tale om en tegning af profeten, hvilket i sig selv anses for stødende for muslimer. Men der skulle være tale om en karikaturtegning fra det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

Det er ikke oplyst, hvilken tegning der er tale om, men den skal være blevet vist af religionslæreren, da han underviste eleverne i blasfemi, skriver britiske medier.

Som følge af protesten valgte skolen fredag at overgå til hjemmeskoling og lade porten ind til skolens område være aflåst.

Skolen har suspenderet læreren, mens hændelsesforløbet undersøges, og rektor Gary Kibble har givet en uforbeholden undskyldning til dem, der har følt sig krænket af tegningen, skriver BBC.

- Vi har omgående indstillet undervisning i denne del af faget, og vi gennemgår nu, hvordan vi skal gøre fremadrettet med støtte fra alle samfund repræsenteret i vores skole. Det er vigtigt, at børn lærer om religion og tro, men det skal gøres på en følsom måde, siger han.

Minister bakker op om lærer

Efter at historien tidligere på ugen begyndte at sprede sig på sociale medier, hvor også lærerens navn blev offentliggjort, begyndte han at modtage dødstrusler.

Han er ifølge britiske medier nu gået under jorden, hvilket den britiske minister for samfund og lokalstyre Robert Jenrick har betegnet som "foruroligende", skriver Sky News.

Ministeren siger til BBC, at lærere skal være i stand til "på en passende måde at vise billeder af profeten" i deres undervisning. Han opfordrede fredag til, at protesterne foran skolen stopper.

- I et frit samfund ønsker vi, at børn bliver undervist i religion, og at børnene har mulighed for at sætte spørgsmålstegn ved dem. Lærere skal være beskyttede, og ingen skal føle sig skræmt eller truet, når de går ind på en skole, siger Jenrick til BBC.

Det britiske undervisningsministerium har reageret ved at kalde truslerne mod læreren for uacceptable, og undervisningsminister Gavin Williamson har opfordret skolen og forældrene til at indgå i dialog.

- Men den type protester, vi har set med trusler og brud på coronarestriktionerne, er fuldstændig uacceptabel og skal stoppes.

Debat om ytringsfrihed

Sagen fra Batley har medført fornyet debat om blasfemi og ytringsfrihed i Storbritannien.

Britiske medier har torsdag og fredag rapporteret fra protesterne foran skolen, hvor 30-40 personer har været mødt op.

Forældrene på skolen er splittet, for hvor nogen synes, demonstrationerne virker intimiderende, synes andre, at de er helt på sin plads, og nogle overvejer helt at fjerne deres børn fra skolen.

- Ligesom mange muslimer var jeg chokeret over, at muslimske skolebørns religiøse følsomhed fuldstændig blev ignoreret af læreren, som besluttede at vise et stødende billede, som gjorde grin med den ædle profet Muhammed, siger Abdul Shaikh, en lokal muslimsk aktivist, til nyhedsbureauet PA.

I den muslimske dialogorganisation MEND mener vicedirektøren, Shazad Amin, at der ikke er noget problem i at diskutere blasfemi i skolen, men at den konkrete tegning var "dybt krænkende".

Derfor har folk ret til at føle sig sårede og vrede, mener han. Han opfordrer dog til, at man lader skolen færdiggøre sin undersøgelse af forløbet.

Fransk lærer blev dræbt

Reaktionerne mod den engelske skolelærer har fået mange til at trække tråde til Frankrig, hvor skolelæreren Samuel Paty i oktober sidste år blev dræbt, fordi han havde vist tegninger af profeten Muhammed i sin undervisning.

Læreren blev angrebet på åben gade af en radikaliseret tjetjener og fik skåret halsen over.

Siden er det kommet frem, at forløbet omkring visningen af tegningen i Frankrig ikke var helt, som det i første omgang blev udlagt.

Et af børnene, der havde fortalt sin far om episoden, viste sig at have løjet om detaljer i episoden, og andre elever i klassen har forklaret, at den franske lærer havde taget hensyn og tilbød muslimske elever at kigge væk eller at forlade lokalet.