Udland

Er helten fra Hollywood-filmen 'Hotel Rwanda' i virkeligheden terrorist?

Manden, der beskyttede over tusind mennesker på sit hotel under folkemordet i Rwanda, er tiltalt for terrorisme.

Paul Rusesabagina var hotelmanager og opholdt sig på sit hotel i Rwandas hovedstad Kigali, da et af verdens mest ubegribelige folkedrab foregik udenfor.

Op mod 800.000 tutsier og moderate hutuer blev slagtet med macheter, skudt og lemlæstet.

Rusesabagina besluttede sig for at tage 1268 flygtninge under sine vinger på hotellet. Alle overlevede vanviddet på grund af ham og hans snilde.

Paul Rusesabagina blev en helt af den slags, som der kommer film ud af. 'Hotel Rwanda' kaldte Hollywood den. Den blev nomineret til en Oscar og blev set over hele verden.

Hotelmanageren blev hyldet, han var gæst hos Oprah Winfrey, han fik the U.S. Presidential Medal of Freedom og tjente godt på sine foredrag over hele verden, hvor han advarede imod folkemordets rædsler.

Vil ikke deltage i retssagen

Nu er scenen skiftet. Heltestatus er skiftet ud med anklagen om at være terrorist. Hollywood er skiftet ud med en fængselscelle i Kigali.

Der sidder han, efter at han på mystisk vis blev bortført dertil. Han var ombord på et fly fra Belgien, som egentlig havde Rwandas naboland Burundi som destination, men det landede i Rwanda, hvor han blev anholdt.

- Hvordan jeg havnede her? – Ja, det er en overraskelse. Det var egentlig ikke her, jeg skulle hen, sagde han fra fængselscellen i et interview i 2020 ifølge New York Times.

Årsagerne til fængslingen er alvorlige. Tiltalen lyder blandt andet på mord, mordbrand og terrorisme.

Han har i 13 år været jaget af Præsident Paul Kagames. Rwandas regering har i et interview med Al-Jazeera indrømmet, at den betalte for flyet og på den måde fik da fat i Rusesabagina.

Hovedpersonen har siden indrømmet, at han har støttet the National Liberation Front, der bekæmper styret. Men, siger han, han har ikke har deltaget i dens kriminelle handlinger. Fronten stod i 2018 bag en række dødelige angreb.

Erklæret skyldig

Paul Rusesabagina har nu meddelt, at han ikke agter at deltage i retssagen imod sig. Begrundelsen lyder, at han ikke har tid nok til at forberede sig, og at retssagen under ingen omstændigheder vil være retfærdig. Hans familie siger, at han er blevet nægtet adgang til 5000 dokumenter i sagen.

I retssagen står han tiltalt sammen med 20 andre, som ifølge Kitty Kurth, talskvinde for Rusesabaginas Hotel Rwanda Foundation, alle har erklæret sig skyldige.

Dermed har Rusesabagina som den eneste, der nægter sig skyldig, alt imod sig.

Hun siger også, at præsident Kagame offentligt har erklæret Rusesabagina skyldig, inden retssagen er gået i gang.

Rusesabagina blev efter filmen og berømmelsen en stærk kritiker af præsidenten og blev efterhånden af præsidenten betragtet som en fjende af staten.

Belastende video modarbejder

Kagame har siddet på magten siden 1994, da han fik sat en stopper for folkemordet. Han er en hård banan, der er berygtet for at slå meget hårdt ned på kritikere. Kagame har fået sat skik på Rwanda, der nu er et meget velfungerende lille land, men det har haft sin høje pris på demokrati-kontoen.

Politiske rivaler risikerer fængsel, hvis de da ikke forsvinder under mystiske omstændigheder. Rusesabinga var leder af en samling af oppositionsgrupper, der har en væbnet afdeling. De er alle i eksil.

New York Times skriver, at der findes en video med Rusesabinga fra 2018, hvor han siger, at tiden er kommet til at bruge alle midler for at skabe forandring, og at det er nu, man skal bruge den sidste udvej. Den video bruger regeringen flittigt.

Nu kører retssagen i Rwanda – Men det er uden hovedpersonen.