Udland

Nøgenfotos, finger-undersøgelser og nærgående spørgsmål: Gynækolog var ansat i 27 år trods sexanklager

Flere kvinder fortalte om overgreb fra gynækologen George Tyndall, men han fortsatte med at behandle de studerende i årevis.

George Tyndall havde siddet så længe på posten som fuldtidsgynækolog på University of Southern California, at han nærmest var en institution i sig selv.

For mange af de unge studerende, han behandlede, var det deres allerførste besøg hos en gynækolog.

Derfor vidste de ikke, at det, han gjorde, var forkert.

Han tog nærbilleder af mine kønsdele

Tidligere studerende

Der skulle gå 25 år efter den første sag om upassende adfærd til George Tyndall blev suspenderet.

Passion for kvinders helbred

George Tyndall blev ansat på universitetets klinik i 1989 på grund af sin passion for unge kvinders helbred. Han håbede, at han kunne hjælpe dem med at undgå uønskede graviditeter og seksuelt overførte sygdomme.

- Min mission er at gøre alt, hvad jeg kan, for at hjælpe kvinderne med at undgå de mange katastrofer, der kan forebygges, sagde George Tyndall under sin jobsamtale ifølge et brev, han har skrevet til Los Angeles Times.

Men allerede to år efter Tyndalls ansættelse kom den første sag.

- Han tog nærbilleder af mine kønsdele. Derefter gik han væk fra briksen og begyndte at tage totalbilleder af min nøgne krop, sagde en anonym kvinde til avisen Los Angeles Times.

Hun fortalte dengang om episoden til klinikkens direktør, som tvang Tyndall til at destruere fotografierne. Efterfølgende har Tyndalls advokat sagt, at han kun tog billeder til ”legitim medicinsk brug”.

Der var dog også flere assistenter, der dengang udtrykte bekymring for gynækologens fotografier af patienterne, som lå udenfor normalen.

Insisterede på undersøgelse

En anden kvinde oplevede i 1992, at Tyndall insisterede på at foretage en gynækologisk undersøgelse, selvom hun blot skulle tjekkes for ømhed i hoften.

- Jeg kan huske, at jeg tænkte: ”Wow, skal jeg gennem en gynækologisk undersøgelse for det?”, fortalte Diana Bohan til Los Angeles Times.

De efterfølgende år gik både patienter og ansatte til universitetet med deres oplevelser om ”gusten” adfærd fra gynækologen.

Jeg er der for at beskytte kvindernes helbred

George Tyndall

Det gjaldt både upassende berøringer under undersøgelser og kommentarer om kvindernes kroppe.

Men det var først i 2016, 25 år efter første anklage, at George Tyndall blev suspenderet. Det skete, da en sygeplejerske indberettede ham.

To år efter begyndte avisen Los Angeles Times at grave i sagerne og fortælle kvindernes oplevelser, og det fik endnu flere til at stå frem.

”Muskuløs skede”

I 2016 havde 19-årige Chelsea Wu også været på Tyndalls briks i behandling.

Her oplevede hun, at den på det tidspunkt 71-årige Tyndall stillede nærgående spørgsmål og kommenterede hendes bækkenbundsmuskulatur:

- Du må være en løber, du har en meget muskuløs skede, husker Chelsea ham sige. Efter undersøgelsen spurgte han til hendes kinesiske baggrund i 20 minutter, hvor han lagde vægt på, at hans kinesiske studerende var vilde med ham.

- Jeg troede, det var normalt. Jeg havde ikke nogen idé om, hvad der var acceptabelt, forklarer hun til Los Angeles Times.

Klinikkens assistenter, som var med til undersøgelserne, hørte ifølge avisen ofte Tyndall komme med disse kommentarer omkring kvindernes bækkenbundsmuskulatur.

Og flere kolleger var bekymrede for, at George Tyndell gik efter de kinesiske udvekslingsstuderende, som ikke var så stærke i sproget og havde en begrænset viden om normerne i den medicinske verden.

Brugte fingrene

En særlig procedure, Tyndall brugte, bekymrede hans kolleger. Han stak sine fingre op i kvinderne, før han anvendte et spekulum, som er et instrument til gynækologiske undersøgelser.

Normalt plejer gynækologer at gøre dette i omvendt rækkefølge, fordi de skal undersøge mulige anormaliteter, de ikke kan med et spekulum.

Men Tyndall stak fingrene ind først, fordi han var bekymret for, om instrumentet passede.

- Han stak en finger ind og sagde: ”Jeg tror, det ville passe. Lad os putte to fingre ind, siger en assistent, der arbejde sammen med Tyndall i flere år til Los Angeles Times. Flere oplevede også, at gynækologen flyttede sine fingre ind og ud af patienterne, mens han talte.

En assistent husker også, at gynækologen kommenterede, om kvindernes kønskrans var intakt:

- Det skal du ikke bekymre dig om, din kæreste vil elske det, lød kommentaren ifølge assistenten fra George Tyndall.

Benægter anklager

University of Southern California har indgået et forlig på 852 millioner dollar med over 700 kvinder i sagen. Universitetet er ligeledes kommet med en undskyldning:

- Jeg undskylder dybfølt for den smerte, disse værdsatte medlemmer af universitetsfællesskabet har oplevet, skriver Carol Folt, præsident for University of Southern California i en pressemeddelelse.

George Tyndall afventer nu en retssag med 29 anklagepunkter. Han nægter sig skyldig i alle anklager.

- Jeg er der for at beskytte kvindernes helbred, sagde Tyndall i et interview med Los Angeles Times, da han blev suspenderet.

Han insisterer på, at hans undersøgelser altid har været grundige og præcise:

- Patienter fabrikerer nogle gange historier, har han sagt til avisen.