Kaos i Suez-kanalen får USA til at sende eksperter af sted

Det estimeres, at flere end 200 skibe er i venteposition i den blokerede handelskanal. Det kan få store økonomiske konsekvenser.

USA’s flåde vil sende et hold af eksperter til Suez-kanalen i Egypten for at rådgive lokale myndigheder i, hvordan de løser den aktuelle krise i den snævre kanal.

De skal hjælpe egypterne med løsninger på at grave det 400 meter lange og næsten 60 meter brede containerskib Ever Given fri. Skibet har siden tirsdag morgen siddet fast i kanalen og kan ikke komme videre.

Besætningen vil ikke kunne smide de døde dyr i kanalen - det er potentielt en tikkende, biologisk bombe for dyr og besætning.

Gerit Weidinger, Animal International

De egyptiske myndigheder har nu accepteret at modtage den hjælp, amerikanerne har tilbudt, og eksperterne forventes allerede at ankomme til Egypten lørdag morgen.

Det er amerikanske eksperter i såkaldt opmudring – udgravning af materialer under vand – der bliver sendt af sted.

I den aktuelle sag er meget på spil, især økonomisk, da Ever Given blokerer for andre skibe, der skal passere kanalen med gods.

Derfor følger Det Hvide Hus situationen nøje, lød det fra Biden-regeringens pressechef, Jen Psaki, fredag.

- Vi ser potentielle påvirkninger af markederne, og vi er i tæt dialog med de egyptiske myndigheder, sagde hun ifølge CNN.

Koster milliarder

Den internationale forsikringsgigant Allianz vurderer, at blokaden kan koste den globale handel mellem 37 og 63 milliarder kroner om ugen. Potentielt vil det skære mellem 0,2 og 0,4 procent af hele verdens bruttonationalprodukt hver uge, blokaden står på.

Det er omkring en tiendedel af al verdenshandlen, der flyder gennem Suez-kanalen.

Den cirka 200 kilometer lange og kunstigt anlagte kanal har i halvandet århundrede fungeret som en smutvej mellem Asien og Europa for skibe.

Sidste år sparede den knap 20.000 skibe den lange sejlads rundt om bunden af Afrika, Kap Det Gode Håb.

Dyr i fare

Det estimeres, at flere end 200 skibe er i venteposition på grund af Ever Given, og 20 af disse har lasten fuld af dyr som kvæg.

Umiddelbart vurderer EU-koordinatoren for organisationen Animal International, Gerit Weidinger, ikke, at dyrene er i fare.

Et 400 meter langt containerskib stødte på grund i morges i Suez-kanalen - ifølge skibets ejer på grund af kraftige vindstød. Ingen skibe har siden har kunnet passere knudepunktet, og egypterne har midlertidigt åbnet en gammel passage gennem kanalen.

Men hvis udgravningsaktionen kommer til at vare i flere uger, kan det betyde at skibene med de levende dyr i lasten skal forlade kanalen og finde alternative ruter.

Det kan betyde et problem for dyrenes velbefindende, siger Gerit Weidinger til The Guardian.

Hun frygter, at dyrene vil være fanget på skibene og kommer til at mangle mad og vand, fordi skibene ikke kan sejle ind til andre havne på grund af manglende tilladelser.

- Hvis det sker, er der risiko for, at dyrene sulter ihjel, dehydrerer, får skader eller ikke kan ligge ned på grund af ophobning af ekskrementer, siger hun.

- Og besætningen vil ikke kunne smide de døde dyr i kanalen. Det er potentielt en tikkende, biologisk bombe for dyr og besætning.

Man regner med at op mod 20.000 kubikmeter sand skal fjernes i Suez-kanalen for at Ever Given kan blive trukket fri.