Udland

Skrappe spørgsmål om immigrantbørn pressede Joe Biden på pressemøde

Forholdene for de uledsagede immigrantbørn på grænsen er blevet Joe Bidens første krise - og det, som journalisterne ville have svar på.

- Situationen lige nu er fuldstændigt uacceptabel.

Sådan vurderede præsident Joe Biden status på situationen på grænsen til Mexico, hvor hundredvis af uledsagede immigrantbørn er stuvet sammen i overfyldte telte.

Præsidenten kom i defensiven flere gange, da han torsdag aften holdt sin første pressekonference i sin tid som præsident og gentagne gange blev spurgt ind til immigrantbørnenes forhold i lejrene i Texas.

Men han nægtede at undskylde for, at de mange børn var blevet stuvet sammen i lejrene.

Det skyldes, forklarede han, at det er utænkeligt for ham at lade børnene blive siddende på den anden side af grænsen og dø af sult i ørkenen. Så hellere tage dem ind i en overfyldt lejr.

- At jeg skulle sige, at hvis et uledsaget immigrantbarn ender på den anden side af grænsen, så lader vi det bare dø af sult! Det vil jeg aldrig gøre. Jeg gør det ikke, forsvarede Joe Biden sin beslutning.

Han understregede, at den amerikanske grænse på ingen måde er blevet åbnet – bare fordi der er kommet en ny præsident.

- Tusindvis af mennesker, der er over 18 og alene, bliver sendt tilbage. Langt de fleste familier bliver sendt tilbage. Det skal alle sammen sendes tilbage. Alle sammen. De eneste, som vi ikke vil efterlade alene og uden hjælp ovre på den anden side af Rio Grande – det er børnene, sagde han.

Fotografier fra lejrene

Situationen på grænsen er blevet Joe Bidens første politiske krise, og det var det spørgsmål, som journalisterne interesserede sig mest for.

Fotografier fra de overfyldte lejre for børn har fyldt i amerikanske medier, sammen med historier om den usle behandling af børnene.

Samtidigt har Joe Bidens republikanske modstandere kritiseret, at Joe Biden har lempet på den hårde grænsekontrol, som hans forgænger Donald Trump var tilhænger af.

Rygtet om, at Joe Biden har gjort det lettere at komme ind i USA har ført til en bølge af nye immigranter fra Syd- og Mellemamerika, siger kritikerne.

Men det afviser Joe Biden selv.

- Den tanke, at disse mennesker kommer, fordi de har hørt at Joe Biden er en flink fyr, er åbenlyst forkert. Faktisk er der ikke ændret noget. Stigningen er den samme som i 2019, året før pandemien, hvor Trump var præsident, sagde Joe Biden.

"Han sejlede rundt"

Det var ikke en forklaring, som han slap særligt godt fra, vurderer TV 2’s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Jeg syntes virkeligt, at han sejlede rundt, da han skulle besvare de spørgsmål. Han afvisning af, at flygtningestrømmen skulle have noget med ham at gøre, er åbenlyst forkert. Amerikanske medier har interviewet adskillige immigranter fra Mellemamerika, der har fortalt, at de netop gør forsøget nu, fordi der er kommet en ny præsident, siger Mirco Reimer-Elster.

Joe Biden har ifølge New York Times forberedt sig grundigt på dette pressemøde sammen med sine rådgivere, og har øvet sig på de spørgsmål, der kunne forventes.

Alligevel gjorde han ikke noget overbevisende indtryk, vurderer Mirco Reimer-Elster.

- Joe Biden er åbenlyst inde i sagerne, men når det handler om de fem-ti sekunders tv-klip, hvor man formulerer sine synspunkter, så var han slet ikke i stand til det. Der var pinefulde klip, hvor han stod og rodede i sine papirer og spurgte sig selv: ”Hvor er jeg?”, siger han.

200 millioner vacciner

På forhånd havde Joe Biden forberedt som topnyhed, at han allerede efter 54 dage som præsident havde nået det mål, han havde sat for sine første 100 dage som præsident – nemlig at der i løbet af de 100 dage skulle vaccineres 100 millioner amerikanere.

I dag meddelte han så, at han har sat et nyt mål: Nemlig at der skal vaccineres 200 millioner amerikanere inde de 100 dage er gået.

- Jeg ved det er ambitiøst. Dobbelt så meget som vores oprindelige mål. Intet andet land i verden er i nærheden af, hvad vi er i gang med. Og jeg tror på, at vi kan gøre det, sagde han.

Journalisternes spørgsmål flyttede dog hurtigt fokus væk fra vaccinerne. Foruden immigranterne ved grænsen var det an mulig afslutning på krigen i Afghanistan, samarbejdet med republikanerne og spørgsmålet om skrappere våbenkontrol efter to alvorlige masseskyderier i de seneste uger.