Udland

Over 300.000 døde i Brasilien, og nu er det de unge, der bliver ramt

Brasilien har efter USA registreret flest coronadødsfald.

Tirsdag rundede Brasilien endnu en trist milepæl i kampen mod coronavirussen, da landet rundede flere end 300.000 dødsfald til sygdommen. Det er det næsthøjeste dødstal efter USA.

Under første del af landets kamp mod coronavirussen var det især den ældre del af befolkningen, der blev syge og døde med covid-19. Men efter nytår har sygdommen i stigende grad ramt yngre mennesker, fortæller læger til CNN.

- Vi har ellers sunde patienter, der er mellem 30 og 50 år, og det er profilen på størstedelen af patienterne lige nu, siger læge Pedro Archer fra et offentligt hospital i storbyen Rio de Janeiro til CNN.

Mediet har talt med adskillige læger i hele landet, der bekræfter samme udlægning.

Unge er dårligere til at følge reglerne

Nyhedsbureauet AFP har også analyseret data fra Brasiliens sundhedsministerium, der viser, at dødsfald blandt 30-59-årig udgør 27 procent af covid-19-relaterede dødsfald de seneste tre måneder. Det svarer til en stigning på 7 procent.

Ifølge AFP skyldes sygdomstilfældene blandt de yngre blandt andet, at unge mennesker i landet er dårligere til at efterleve krav om afstand og mundbind.

- Sidste år havde frygten for en ukendt sygdom så stor en påvirkning på folk, at de lyttede til eksperternes anbefalinger. Det gør de ikke mere. De unge har mistet frygten, siger Jaques Sztajnbok, der er overlæge på et hospital i Sao Paulo til AFP.

Eksperter frygter også, at virusmutationen P1 kan have spillet en rolle sammen med nytårsfejringer og karnevaller i begyndelsen af året, skriver CNN.

- Du har en langt mere smitsom virus, der går på runde. Den kommer til at smitte flere mennesker, herunder unge mennesker. Og stigningen kan bare være en epidemiologisk effekt af at have så mange, der bliver smittet på samme tidspunkt, siger mikrobiolog Natalia Pasternak til CNN.

Coronaskeptisk præsident

Siden februar har landet oplevet voldsomme stigninger i antallet af nye smittetilfælde, og de daglige dødstal er i disse dage over 2000 hver dag.

Sideløbende har landets præsident, Jair Bolsonaro, aktivt talt imod restriktioner som at blive hjemme og bruge mundbind. Tirsdag indsatte han landets fjerde sundhedsminister siden pandemiens begyndelse.

I midten af marts var TV 2-korrespondent Rasmus Tantholdt i netop Brasilien, hvor der også på det tidspunkt var tale om et hårdt presset hospitalsvæsen, som i værste fald kunne kollapse.

Her fortalte Rasmus Tantholdt, at der er flere grunde til, at de brasilianske myndigheder ikke har været gode til at inddæmme smitten med coronavirus:

For det første fordi den brasilianske mutation P1 er meget smitsom, og for det andet fordi præsident Bolsonaro ikke ligefrem er nogen hjælp i kampen mod smitten.

- Og for det tredje er det her et sted, hvor der bor mange fattige mennesker. Man kan ikke bare arbejde hjemmefra med sin computer. Man har ikke nogen computer, og man arbejder ikke hjemmefra. Man arbejder ude på gaden, så det er meget sværere at dæmme op for en smitte, end det for eksempel er i Danmark, sagde Rasmus Tantholdt dengang.

Der er dog også bedre nyheder fra det sydamerikanske land, da vaccineudrulningen nogle steder er succesfuld:

- I nogle stater er man allerede færdig med at vaccinere borgere over 75 år, siger epidemiolog Walter Ramalho fra Brasilia Universitet til AFP.