Udland

Migranter strømmer ind i USA, efter Joe Biden er blevet præsident

Nu har vicepræsident Kamala Harris fået til opgave at løse et af præsident Joe Bidens største problemer.

I USA får vicepræsident Kamala Harris nu ansvaret for en migrationsstrøm, der fortsat vokser.

Kamala Harris er blevet udpeget af præsident Joe Biden, der selv havde en lignende rolle, da han var vicepræsident under tidligere præsident Barack Obama.

Immigrationsspørgsmålet har vist sig at være et af de mest udfordrende i Joe Bidens første tid som præsident.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Krise i hjælpecentre

Et af de steder, hvor migrantstrømmen er voldsom, er på hjælpecenteret for migranter i Eagle Pass i Texas.

Her sidder Benita Blanco fra Cuba, som TV 2s journalist i USA, Celina Liv Danielsen, har mødt.

Benita Blanco opholdt sig flere måneder i Mexico, før hun krydsede grænsen, fordi hun ville vente, til Joe Biden var tiltrådt som præsident.

- Ja, det er rigtigt. Én af grundende var, at den nye præsident ikke ville adskille familierne.

På migrantcentret i Eagle Pass mærker de tydeligt, at der kommer flere migranter, efter Joe Biden er blevet præsident.

- Det har selvfølgelig sat grænsekrydsningerne i vejret. Nogle af de migranter, som ankommer, siger, at de krydser grænsen på grund af den nye præsident. De siger, de ikke bliver sendt tilbage de første 100 dage. Så lige nu er der krise, siger Valeria Wheeler, som bestyrer migrantcenteret i Eagle Pass, til TV 2.

Svømmer over Rio Grande

TV 2s journalist Celina Liv Danielsen fortæller, at presset på grænsen til USA er massivt.

- Alene sidste måned anholdt grænsepolitiet over 100.000 migranter ved den sydlige grænse til USA. I sidste uge sad der 9500 børn i hjælpecentre her langs grænsen. De har været nødt til at sætte store telte op, fordi der ikke er plads til flere migranter på hjælpecentrene, fortæller Celina Liv Danielsen, som befinder sig i Texas på grænsen til Mexico.

Hun fortæller, at mange migranter prøver lykken og krydser den store flod Rio Grande i gummibåde:

- Desuden har man på det seneste oplevet, at folk forsøger at svømme over. Børnene bliver sat i små badebassiner, som de så skubber foran sig.

I San Diego og Arizona kan man krydse grænsen oppe i bjergene, men det er flere dages rejse for migranterne.

- Der risikerer man at dø, hvis man for eksempel ikke har nok vand med. Så det er nogle farlige ture, migranterne er på her langs den sydlige grænse, fortæller Celina Liv Danielsen.

Fotos afslører kummerlige forhold

Tidligere på ugen fik offentligheden første gang indblik i de kummerlige forhold, som hundredvis af immigrantbørn lever under, når de bliver tilbageholdt af de amerikanske grænsemyndigheder.

Netmediet Axios offentliggjorde en række fotos fra en migrantlejr i Texas, der tydeligt viser, at teltlejrene med mindreårige migranter er fyldt til bristepunktet.

Ansvaret for den massive flygtningestrøm hviler ene og alene på præsident Bidens skuldre. Det mener flere kritikere – herunder republikanernes leder i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy.

- Det er mere end en krise. Det er en menneskelig katastrofe. Det sørgelige ved alt dette er, at det ikke behøvede at være sket. Krisen er skabt af præsidentens politik i den nye administration. Det kan ikke siges på andre måder. Det er en Biden-grænsekrise, sagde Kevin McCarthy tidligere på måneden.

Krise for Biden

Republikanerne mener, at det blandt andet er Joe Bidens udmeldinger om, at han vil tilbagerulle tidligere præsident Donald Trumps stramme flygtningepolitik, der har sat skub i den nye bølge af immigranter.

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er ikke i tvivl:

- Det her er en krise for Biden. Der har været en enorm diskussion i USA om, hvorvidt man skal bruge ordet krise. Biden-administrationen har ihærdigt nægtet at italesætte det som en krise, og har i stedet talt om en udfordring og alle mulige andre ting.

Det er blandt andet fattigdom, vold, korruption og naturkatastrofer i Mexico, Guatemala, Honduras og El Salvador, der de seneste år har presset især fattige mennesker til at søge lykken nordpå I USA.

Joe Biden holder torsdag klokken 18.15 dansk tid sin første officielle pressekonference i Det Hvide Hus, hvor han ventes at adressere migrantkrisen.