Coronavirus

Derfor er Chile blandt de allerhurtigste i verden til at vaccinere

Chile reagerede, da landets coronahåndering for et år siden fik voldsom kritik. Nu høster de frugterne og har vaccineret en tredjedel af befolkningen.

Store dele af af Latinamerika har været hårdt ramt under coronapandemien, og mange lande i regionen halter også efter i vaccineudrulningen.

Men ét land stikker ud: Chile.

Faktisk er Chile helt i front på verdensplan, hvor kun Israel og De Forenede Arabiske Emirater har givet flere doser per 100 indbygger, hvis man ser bort fra smånationer som Gibraltar og Seychellerne.

Onsdag jublede den chilenske sundhedsminister, Enrique Paris, over, at over seks millioner indbyggere nu havde fået mindst ét stik, svarende til næsten en tredjedel af befolkningen.

Over halvdelen af de vaccinerede, 3,15 millioner, har endda allerede fået deres andet stik.

- Fremragende nyheder, der understreger effektiviteten og omfanget af vaccinationskampagnen i vores land, skrev sundhedsministeren på Twitter.

Myndighederne i Chile har sat som mål, at 80 procent af befolkningen skal være færdigvaccineret i juni, hvilket vil gøre landet til et af de første til at opnå flokimmunitet.

Men hvordan er det lykkedes Chile at få så meget tempo på sin vaccineudrulning? Det er der flere grunde til.

1) Adgang til vacciner

En af de primære forklaringer på succesen er, at Chile ikke har oplevet forsinkelser på grund af vaccinemangel, hvilket har været et problem i mange lande, herunder Danmark.

Chile har ifølge det lægevidenskabelige tidsskrift BMJ sikret sig op i omegnen af 90 millioner doser, hvilket er nok til at færdigvaccinere hele sin befolkning to gange.

Myndighederne i landet rykkede hurtigt og underskrev konktrakter med så mange producenter som muligt. Chile har også deltaget i fase-3-forsøg for mange af vaccinekandidaterne, hvilket gav landet en fordel i forhandlingerne.

Både Pfizer-BioNTech, AstraZeneca og Johnson & Johnson leverer millioner af vacciner til Chile. Den største ordre er dog ved kinesiske Sinovac, hvor chilenerne ifølge BMJ har en ordre på over 60 millioner doser.

Sinovac-vaccinen har været mindre efterspurgt på verdensmarkedet og har mødt kritik for manglende transparens i testresultaterne.

Chile tog dog gerne imod den kinesiske vaccine, som blandt andet præsident Sebatian Pinera selv modtog i februar, da der blev sat fart i vaccineudrulningen.

Den aggressive vaccinestrategi blev udviklet sidste sommer i et forsøg på at vende folkestemningen. Regeringen i Chile var på det tidspunkt under pres på grund af sin håndtering af coronapandemien, og blandt andet måtte landets daværende sundhedsminister trække sig.

2) Effektivt system

Den chilenske succes kan dog ikke alene tilskrives deres vilje til at købe enhver tilgængelig vaccine på markedet.

- Vi skal ikke bare have vaccinerne til Chile, vi skal have vaccinerne ud til folket. Vi skal have dem vaccineret, som vicesundhedsministeren Paula Daza har formuleret det til Vox.

Og som grafen herunder viser, er det gået stærkt i Chile, som undervejs har overhalet eksempelvis USA og Storbritannien.

Her kunne Chile drage fordel af en allerede veludviklet infrastruktur i sundhedsvæsnet, hvilket blandt andet betyder, at der er lægeklinikker selv i nogle af de mest øde områder af landet.

Derudover havde Chile allerede et nationalt vaccinationsprogram til at distribuere influenza- og børnevaccinationer, så man har ikke skullet opbygge vaccineinfrastrukturen helt fra bunden, som eksperter påpeger overfor Washington Post.

Der er heller ikke problemer og bøvl for borgerne med at bestille tid til vaccination. I stedet er en helt specifik befolkningsgruppe hver dag udvalgt til at blive vaccineret. Befolkningen skal bare holde øje med en offentlig kalender og vente på deres tur.

På grund af det allerede eksisterende system ved myndighederne, hvor mange doser hvert lokalsamfund har brug for til hver vaccinationsgruppe, og om der bliver behov for at øge kapaciteten i nogle områder.

For at gøre det hele så let tilgængeligt som muligt er der blevet opstillet vaccinationssteder ved blandt andet universiteter og stadioner.

3) Tillid til vaccinerne

Den tredje vigtige faktor er, at befolkningen har været villige til at tage imod covid-19-vaccinerne, da det blev gjort tilgængelige.

Her har det ifølge Maria Soledad Martinez, professor i offentlig sundhed ved Universidad de Chile, haft betydning, at mange chilenere har stærke tillidsbånd til deres lokale lægeklinikker.

- Du ved, at dit primære sundhedscenter var det samme, som din mor, din bedstemor og din oldemor benyttede, siger hun til Washington Post.

Alligevel frygtede nogle forskere i Chile, at befolkningen ville være skeptiske ved at modtage en vaccine fra Kina, hvorfra coronavirussen også menes at være opstået. Men sådan gik det ikke.

- Vi har været meget klare i forhold til, at du får den vaccine, du bliver tilbudt, siger Maria Soledad Martinez.

Selvom nogle chilenere i første omgang hellere ville vente på at kunne få en anden vaccine, forsvandt mange af bekymringerne, da sundhedsmyndighederne påpegede, at kinesiske Sinovac også producerer de influenzavacciner, som hvert år bliver givet i hele landet.

Ingen tid at spilde

Den store succes med vaccineudrulningen i Chile sker sideløbende med, at landet oplever nogle af de højeste smittetal siden den første smittebølge sidste år.

Samtidig er landet på vej ud af de varmeste måneder, som har været med til at holde smitten nede.

Derfor er der ingen tid at spilde for de chilenske myndigheder.

I alt er der siden pandemiens begyndelse registreret knap 950.000 smittetilfælde i Chile, og over 22.000 coronarelaterede dødsfald.