Udland

Skotland styrer mod at blive selvstændig stat

Valgkamp i Skotland starter med solid føring for det skotske nationalistparti.

Nicola Sturgeon vandt over oppositionens mistillidsvotum med et overvældende flertal med stemmerne 65 mod 31.

Og dermed vil hun torsdag udskrive valget, der skal holdes 6. maj, med stærke meningsmålinger og udsigt til en historisk valgsejr, der kan styrke hendes krav om en ny folkeafstemning om Skotlands uafhængighed.

De konservative isoleret

Nicola Sturgeons styrke i det skotske parlament, Holyrood, viste sig, da hun tirsdag havde held til at isolere det konservative parti som det eneste, der ubetinget stod bag mistilliden til hendes regeringsførelse.

Dagsordensforslaget fra de konservative var formuleret så skarpt, at både Labour og de liberale foretrak at undlade at stemme, fremgår det i The Telegraph.

Dermed en den årelange skandale med anklager for voldtægt, rettet mod hendes forgænger Alex Salmond, nu endelig afsluttet for hendes vedkommende.

Samtidig har hun udsigt til at kunne samle bevægelsen for den selvstændighed, som hun har kæmpet for gennem hele sit politiske liv.

Voldtægtsskandale endte med kæmpe erstatning

Skandalen omkring Alex Salmond fik sin juridiske afslutning for to år siden, da den tidligere førsteminister blev frikendt for 14 tilfælde af voldtægt og magtmisbrug over for kvinder.

Samtidig fik han ifølge The Scotsman en erstatning på over 500.000 pund (4,3 millioner kroner) fra staten. Og herefter har både Salmond selv og oppositionspartierne søgt at give Nicola Sturgeon skylden for, at sagen trak ud, mens myndighederne begik fejl efter fejl.

Alex Salmond fik 4,3 millioner kroner i erstatning, efter at han blev frikendt for en række voldtægtsanklager.

Det var disse politiske anklager, som Sturgeon tirsdag fik vendt til en politisk sejr. Dagsordenen om mistillid stødte på grund, fordi hun havde styr på både jura og politik.

Frikendt for at lyve

Den første af to undersøgelseskomitéer frikendte hende i det store og hele fra påstandene om politisk indblanding og vildledning af parlamentet.

Komitéen blev anført af en førende irsk jurist og tidligere statsadvokat James Hamilton. Og Sturgeon sagde tirsdag, at hun ville være trådt tilbage, hvis Hamilton havde kendt hende skyldig i anklagerne mod hende, skriver The Scotsman.

Den anden komité var nedsat af parlamentet og sluttede med at hævde, at hun havde løjet for parlamentet – en forseelse, der normalt er en fyreseddel.

Men rapporten blev afleveret med et snævert flertal på 5-4. Og hendes forsvar gav ikke de konservative mange chancer.

”Intet bevis”

Nicola Sturgeon sagde i sin forsvarstale, at der ikke var et eneste bevis mod hende, og hun ikke vil finde sig i at blive mobbet væk fra sin stilling, når de konservative ikke kunne samle oppositionen imod hende:

- I tager fejl, og I fejlvurderer mig. Hvis I vil fjerne mig fra posten som førsteminister, så må I gøre det ved et valg, sagde hun ifølge SkyNews.

Dermed var der lagt op til forårets valg. Og det bliver en valgkamp, der følges med nerverne på højkant i London. Den britiske regering har på forhånd markeret en hårdlinje mod hele spørgsmålet om folkeafstemning om uafhængighed.

Johnson i offensiven

Premierminister Boris Johnson fastholder, at den afstemning, der blev holdt i 2014, for længst har afgjort sagen.

Han leverede også ifølge Bloomberg en lang liste over enorme bevillinger netop til Skotland.

Alene under pandemien har regeringen sendt 18,5 milliarder pund (155 milliarder kroner) nordpå til det utaknemlige Skotland, noterede han.

Førsteminister Nicola Sturgeon selv er klar i mælet. I et interview i BBC siger hun, at argumentet for selvstændighed er endnu stærkere end tidligere. Og hun tilføjer, at et selvstændigt Skotland vil melde sig ind i EU igen, efter at et stort flertal i provinsen gik imod Brexit ved afstemningen i 2016.

Derfor er det kommende valg afgørende. Skotland kan kun få en folkeafstemning, hvis regeringen i London giver grønt lys. Men en stærk valgsejr til SNP vil ifølge BBC gøre det vanskeligt at afvise kravet.