Coronavirus

Mens vaccinerne udrulles, stiger smitten i USA, og det vækker bekymring

Efter at have været nedadgående i en længere periode tog det amerikanske smittetryk et lille nøk op i den her uge.

USA har været inde i en god periode med faldende smittetal. Men de seneste syv dages smittetal viser en stigning på tre procent i forhold til ugen forinden.

Det er, på trods af at amerikanerne er et af de lande i verden, som er længst fremme med vaccinationerne.

Og det bekymrer direktør for US Centers for Disease Control and Prevention (CDC) Rochelle Walensky.

- Jeg fortsætter med at være bekymret over de seneste data og den tilsyneladende stilstand, vi ser i pandemiens bane, sagde Rochelle Walensky onsdag under en virtuel briefing i Det Hvide Hus.

De seneste syv dage har USA gennemsnitligt registreret omkring 55.000 smittetilfælde per dag.

New Jersey er den stat med fleste antal smittede. Tirsdag lå incidenstallet i staten på 9838 - det vil sige, at der er 9838 smittede ud af 100.000 indbyggere.

Stor rejseaktivitet bekymrer

Direktøren for CDC, der bedst kan sammenlignes med den danske Søren Brostrøm, fortæller, at de amerikanske sundhedsmyndigheder især ser med stor bekymring på de mange unge amerikanere, som i sidste uge valfartede sydpå for at tage hul på den årlige spring-break ferie.

13. marts rejste 1,3 millioner amerikanere gennem de amerikanske lufthavne. Det gjorde dagen til den travleste siden 15. marts sidste år. Ikke engang jul eller thanksgiving sendte så mange amerikanere i luften.

Og den store rejseaktivitet har fået flere eksperter til at frygte en forpurring af landets ellers positive smitteudvikling.

Tirsdag døde 778 amerikanere med covid-19, viser data fra CDC. En måned tidligere lå det tal på 2153.

Også antallet af indlæggelser er faldende. Mandag lød antallet af indlæggelser med coronavirus på 4404. Til sammenligning var 18.009 personer indlagt med covid-19 5. januar, der indtil nu er den dag, hvor man har registreret flest coronaindlæggelser i USA siden pandemiens start.

Men det betyder ikke, at amerikanerne skal slappe mere af, mener Rochelle Walensky.

- Jeg bliver nødt til at understrege, at vi skal holde i lidt længere endnu, siger hun og henviser til, at mange flere amerikanere kan forvente at blive vaccineret de næste par måneder.

I fuld gang med vaccineudrulningen

På nuværende tidspunkt har cirka 25 procent af den amerikanske befolkning fået første vaccinestik, mens 14 procent er færdigvaccineret.

Landets præsident Joe Biden var i starten af marts ude at sige, at USA vil have nok vacciner til hele den voksne befolkning i slutningen af maj. Han forventer derfor, at landet kan vende tilbage til normale tilstande i begyndelsen af 2022.

Rochelle Walensky roser også amerikanere for at have omfavnet vaccinerne.

- Vi vaccinerer nu mellem 16 og 20 millioner mennesker om ugen, og det betyder, at vi er tættere på at genoptage aktiviteter, vi elsker at gøre med dem, vi holder mest af, fortæller hun.

Mens det amerikanske vaccinationsprogram udrulles har flere delstater valgt at lempe på restriktioner og i nogle tilfælde indføre en fuld genåbning.

Den største stat til at lempe på restriktionerne er Texas. Her har guvernør Greg Abbott opfordret alle butikker til at åbne og har fjernet et statsligt påbud om mundbind. Det samme er sket i Mississippi og Wyoming.