Udland

Fastklemt containerskib har skabt trafikkaos i Suez-kanalen

Cirka 12 procent af verdens gods bliver fragtet gennem kanalen.

Rettelse: Det her tidligere fremgået af dette Ritzau-telegram, at Egypten har genåbnet en gammel sektion af Suez-kanalen, mens containerskibet spærrer for trafik. Dette er ikke tilfældet.

Egyptiske kanalmyndigheder arbejder onsdag morgen stadig på at få containerskibet Even Given fri af Suez-kanalen.

På fotos fra stedet delt på sociale medier kan man se, hvordan et enorme skib ligger på tværs af den vigtig handelsrute og blokerer for trafik i begge retninger.

Det 200.000 ton tunge, 400 meter lange og 59 meter brede skib ved navn "Ever Given" stødte på grund klokken 07.40 tirsdag morgen lokal tid (klokken 06.40 dansk tid).

Trafikprop i kanalen

Skibet sad ifølge mediet BBC fast lidt nord for havnebyen Suez. Det har ført til en stor trafikprop af skibe på begge sider af kanalen.

Adskillige slæbebåde blev tirsdagen igennem sat ind i forsøg på at frigøre skibet.

På et billede, der angiveligt er delt fra et andet skib i kanalen - det amerikansk registrerede Mærsk-skib "Maersk Denver" - kan man også se, hvordan en gravko forsøger at frigøre skibets bov.

Der er modstridende oplysninger om, hvorvidt det var motorsvigt eller kraftig vind, der førte til, at skibet kom ud af kurs.

Suezkanalen forbinder Middelhavet med Det Røde Hav og er den korteste vej mellem Asien og Europa. Kanalen er 190 kilometer lang, 24 meter dyb og 205 meter bred.

Den kan normalt håndtere dusinvis af enorme containerskibe om dagen, så ethvert problem i kanalen skaber hurtigt alvorlige forsinkelser, hvilket kan koste millioner af dollar.

2500 danske skibe i kanalen

Ifølge Danske Rederier passerer der årligt 2500 danskopererede skibe gennem kanalen.

- Det er skibe, som sejler med alt fra elektronik, sko og benzin, siger Jacob K. Clasen i en skriftlig kommentar.

Skibet "Ever Given", der er registreret i Panama, var ifølge BBC på vej fra Kina til Rotterdam i Holland og sejlede nordpå gennem kanalen, da det stødte på grund.

Det ejes af transportselskabet Evergreen Marine og blev bygget i 2018.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters bliver cirka 12 procent af verdens gods fragtet gennem kanalen. I 2020 svarede det ifølge det statsejede Suez Canal Authority (SCA) til 1,17 milliarder ton gods.