Coronavirus

29 millioner AstraZeneca-vacciner fundet på fabrik i Italien

AstraZeneca er uforstående over postyret, og er gået i rette med EU's vaccinekoordinator.

Myndighederne har fundet 29 millioner AstraZeneca-vacciner på en fabrik i Italien. Det skriver den italienske avis La Stampa.

De 29 millioner doser er næsten dobbelt så mange, som EU hidtil har fået fra den svensk-britiske vaccineproducent.

Den svenske vaccinekoordinator Richard Bergström siger til den norske avis VG, at man ikke var klar over, at de mange vaccinedoser befandt sig inden for EU’s grænser.

Vacciner skal blive i EU

Han mener, at det er helt rimeligt, at vaccinedoserne forbliver i EU.

- Vi synes, at det er meget forkert, at vi ikke på solidarisk vis har fået del i de ulige produktionskvoter. Så jeg tænker, at det er helt rimeligt at beholde vaccinerne her i Europa, siger Richard Bergström til VG.

Vaccinerne er oprindeligt fra en fabrik i Holland, der endnu ikke er godkendt af EU til vaccineproduktion.

Ifølge La Stampa, var det EU, der tippede de italienske myndigheder om det store parti vacciner fra AstraZeneca. La Stampa skriver desuden, at vaccinerne var på vej til Storbritannien.

AstraZeneca tager til genmæle

I kølvandet på at historien breakede i de italienske medier, har AstraZeneca dog været ude at skyde den påstanden om, at vaccinerne var på vej til Storbritannien ned.

I en pressemeddelelse oplyser vaccineproducenten, at ingen af vaccinerne er tiltænkt Storbritannien.

Til gengæld oplyser AstraZeneca at 13 millioner vacciner efter planen skal sendes til det internationale vaccinesamarbejde COVAX, som en række i-lande har tilsluttet sig for at sikre vaccineudbredelse til tredjeverdenslande.

Dertil kommer 16 millioner vacciner, som ifølge AstraZeneca skal frigives i Europa, når kvalitetskontrollen er endeligt udført.

I pressemeddelelsen oplyser AstraZeneca desuden, at det er 'forkert at beskrive' finde stedet som et lager. AstraZeneca oplyser, at der er tale om en påfyldningsfacilitet, hvor vaccinerne fyldes på hætteglas.

EU vil stramme regler

Fundet i Italien kommer, samtidig med at EU nu vil stramme grebet om eksporten af vacciner.

Forud for et virtuelt topmøde i morgen foreslår EU-Kommissionen nu, at det skal være sværere at eksportere vacciner ud af EU, medmindre man også får vacciner ind den anden vej.

Samtidig vil EU heller ikke eksportere vacciner til lande, der er foran EU med deres vaccineplaner.

EU-Kommissionens forslag skal endeligt vedtages på morgendagens EU-topmøde.

Langvarig konflikt

Udmeldingen fra EU kommer efter en langvarig konflikt mellem EU og især Storbritannien. Konflikten begyndte i januar, da svensk-britiske AstraZeneca meddelte, at man ikke kunne levere det lovede antal vacciner til EU.

Det førte til, at EU strammede eksportreglerne for coronavacciner.

Eksportreglen betyder, at alle vaccineproducenter i EU fremover skal give EU-Kommissionen besked på forhånd, hvis de ønsker at eksportere vacciner til lande uden for EU.

AstraZeneca havde lovet at levere omkring 100 millioner doser inden for den tidsramme. Nu står selskabet til kun at levere omkring 40 procent af det.

I starten af marts blokerede de italienske myndigheder på EU's foranledning en sending med 250.000 vaccinedoser fra AstraZeneca, der skulle have været sendt til Australien.

Opdatering 16.04: Af artiklen fremgik det tidligere, at der var tale om 30 millioner vacciner. AstraZeneca oplyser, at der nærmere er tale om 29 millioner. Der er desuden kommentar fra AstraZeneca.