Udland

Rival afgør Benjamin Netanyahus fremtid efter tæt valg i Israel

Exitpoll viser, at premierminister Benjamin Netanyahus parti går lidt tilbage - men stadig er det bedste bud på at lede en ny regering.

En exitpoll tyder på, at den israelske premierminister Benjamin Netanyahus parti bliver en anelse svækket efter tirsdagens parlamentsvalg.

Exitpollen, der blev offentliggjort af den israelske offentlige tv-kanal samtidig med, at valgstederne lukkede, viser, at Netanyahus Likud-parti står til at få 31 ud af de 120 pladser i det israelske parlament Knesset.

Ved det seneste valg i marts sidste år fik Likud 36 mandater.

Netanyahus parti er dermed stadig klart det største parti i Knesset, men det bliver vanskeligt for Netanyahu at samle et stabilt parlamentsflertal bag endnu en regering under hans ledelse.

- Samlet set er der ifølge de første exitpolls 59 af de 120 mandater i Knesset, der ønsker at fjerne Netanyahu fra magten. Mens der er 53 medlemmer, der vil støtte ham uanset hvad. Og så er der højrefløjspartiet Yamina, der står lidt med et ben i hver lejr. Partiet står til at få otte mandater, og ser dermed ud til at kunne blive kongemageren, der beslutter, hvem der skal være premierminister, siger TV 2s Mellemøsten-korrespondent Steffen Jensen.

Det fjerde valg

Vanskelighederne er ikke noget nyt for Netanyahu. Tirsdagens valg er det fjerde parlamentsvalg på blot 23 måneder, og hver gang er det lykkedes Netanyahu at fortsætte som premierminister, men på spinkle – og uholdbare – flertal.

Den netop offentliggjorte exitpoll viser som ventet, at venstrefløjen i israelsk politik stort set er udslettet. Det engang så mægtige Arbejderparti ligger nu nærmere spærregrænsen end regeringsmagten og står til at få under ti mandater.

Valgplakat for Benjamin Netanyahu

Centrum-venstre partiet Yair Lapid, der ved valget for et år siden blev det næststørste parti i Knesset med 16 mandater, holder til gengæld skansen og står til 18 mandater.

Valget bød denne gang på et nyt parti kaldet New Hope. Det blev grundlagt i december, da tidligere undervisningsminister i Netanyahus regering Gideon Saar forlod Likud og dannede sit eget parti.

Ideologisk ligger New Hope ikke langt fra Likud – men med den afgørende forskel, at partiet vil have en anden premierminister end Netanyahu, der er belastet af en verserende retssag om korruption.

Den israelske professor i politik Jonathan Rynhold har overfor Washington Post beskrevet det nye parti som ”Likud uden Netanyahu” – og det er en ide, der tilsyneladende skaffer partiet fem mandater i Knesset - langt fra så mange, som det så ud til for blot få måneder siden. I december stod partiet til 20 mandater i meningsmålingerne.

Valgplakater - her for partiet "Blåt og Hvidt"

For og imod Netanyahu

Generelt har det netop været valgets vigtigste spørgsmål, hvad vælgerne mener om landets kontroversielle premierminister gennem de seneste 12 år, Benjamin Netanyahu, vurderer TV 2s Steffen Jensen.

Som ved de andre tre valg indenfor de seneste par år har befolkningen været delt næsten lige over mellem premierministerens tilhængere og modstandere.

- Landet er mere og mere polariseret. Den politiske midte er forsvundet, og de fleste politiske emner er også forsvundet ud af valgkampen. Det er et valg for eller imod Netanyahu, siger Steffen Jensen.

Corona eller korruption

For Netanyahu og hans tilhængere har det centrale emne i valgkampen været regeringens resolutte reaktion på coronasmitten.

Mere end halvdelen af israelerne er allerede nu fuldt vaccinerede. Dermed er Israel det land i verden, der er nået længst med sit vaccinationsprogram – en præstation, som Netanyahu har taget en stor del af æren for.

For Netanyahus modstandere har det centrale emne i valgkampen været, at han står anklaget i en sag om korruption, bestikkelse og svindel, uden det har fået ham til at træde tilbage.

Det endelige valgresultat – og den endelige fordeling af Knessets 120 pladser – kendes først i morgen.