Udland

Kronvidnes bror og advokat blev dræbt, da han sagde ja til at vidne mod 'Dødsenglene'

Den måske største kriminalsag i hollandsk retshistorie begyndte mandag. Sagen mod et berygtet kriminelt netværk ventes at tage over et år.

Politiet havde overvåget luksusvillaen i Dubai døgnet rundt i ti dage.

Men de havde ikke set den mand, som de søgte - en frygtet mafiaboss, hvis navn var forbundet med adskillige drab.

De bestiller mord, som andre bestiller kaffe

Hollandsk avis om 'Dødsenglene'

Det eneste tegn på liv i villaen var en ansat, der kom med mad og gik ud med skrald.

Men en omfattende efterforskning på tværs af landegrænser havde alligevel overbevist politiet om, at en af Europas mest eftersøgte mænd skjulte sig her.

Om aftenen 16. december 2019 slog de til og stormede huset.

Betjentene i Dubai havde kun et ti år gammelt billede af den eftersøgte, men manden som de fandt i villaen, gjorde ikke noget for at skjule sin identitet.

- Han så meget anderledes ud end på billedet, men han erkendte, at han var Ridouan Taghi, og modsatte sig ikke anholdelse, har Saeed Al Qemzi fra politiet i Dubai fortalt til The National.

Af frygt for at den anholdte skulle forsøge flygte, blev han allerede tre dage senere fløjet til Holland under stort sikkerhedsopbud.

Her blev han overført til maksimum-sikkerhedsfængslet Nieuw Vosseveld, hvor han har siddet frem til nu, hvor retssagen mod ham og 16 andre mandag er begyndt i Amsterdam.

Et spor af blod og narko

41-årige Ridouan Taghi er den påståede leder af et berygtet narkonetværk, som ifølge hollandsk politi kontrollerer en tredjedel af kokainhandlen i Europa.

Hvert år menes de at have importeret omkring 30 ton kokain gennem havnene i Rotterdam og Antwerpen, og salget af stofferne kan have sikret Taghi en indtjening på op mod 100 millioner euro.

Netværket, der også er kendt som 'mocro-mafiaen' på grund af medlemmernes marokkanske baggrund og 'Dødsenglene', mistænkes for at stå bag en lang række likvideringer og drabsforsøg i Holland. Eller som avisen Algemeen Dagblad har beskrevet det:

- De bestiller mord, som andre bestiller kaffe.

I årevis lykkedes det Taghi, der både har hollandsk og marokkansk statsborgerskab, at flygte fra politiet og undgå at blive anholdt.

Flere end 100 efterforskere har været på sagen, ifølge hollandske medier, og Taghis inderkreds har været aflyttet og overvåget. Til sidst sporede politiet ham til Dubai, hvor han var indrejst under en af sine falske identiteter.

Særligt ét drab, som fandt sted tre måneder inden anholdelsen, havde for alvor øget presset på hollandsk politi for at finde den eftersøgte gangster og stille ham til ansvar.

Advokat likvideret foran sit hjem

Tidligt om morgenen 18. september 2019 forlod advokaten Derk Wiersum sit hjem i Amsterdam-bydelen Buitenveldert for at køre på arbejde.

Klokken var cirka 07.40, da en bevæbnet mand iklædt en sort hættetrøje henvendte sig til Wiersum ved hans bil og efter en kort ordudveksling skød og dræbte advokaten.

Den 44-årige advokat blev ramt af i alt ti skud, inden gerningsmanden forsvandt i en ventende flugtbil.

På tidspunktet for drabet var Derk Wiersum advokat for kronvidnet i den sag, der var i gang med at blive forberedt mod Taghis kriminelle netværk.

I Holland blev det brutale drab kaldt "et angreb på retsstaten".

Wiersum efterlod sig kone og parrets to børn.

Hævndrab på bror

Drabet på advokaten var det andet drab med direkte forbindelse til kronvidnet, Nabil Bakkali.

Bakkali var selv i flere år en del af Taghis organisation, for hvem han begik flere mord. Men i 2017 vendte han sig mod sine egne og blev et vigtigt vidne for politiet.

Han afgav blandt andet forklaring om mindst 12 drab, som Ridouan Taghi og hans højre hånd, Said Razzouki, skulle stå bag.

Da anklagemyndigheden i marts 2018 annoncerede, at Bakkali samarbejdede med politiet, gik der mindre end en uge, før hans bror blev skudt og dræbt på sin arbejdsplads i Amsterdam.

Hos politiet og i de hollandske medier var konklusionen klar: drabet skulle afskrække Nabil Bakkali fra at vidne i sagen.

Resten af Bakkalis familie er sat under vidnebeskyttelse.

Sat på dødsliste

Det lykkedes ikke at holde kronvidnet ude af sagen. Efter drabet på broren meddelte han godt nok, at han trak sig, men han er senere igen indtrådt som vidne i sagen.

Truslen mod folk omkring Bakkali fortsætter dog.

Flere advokater, der overtog efter drabet på Derk Wiersum, valgte efterfølgende at trække sig med henvisning til sikkerheden.

Siden er advokaterne Peter Schouten og Onno de Jong trådt til, selvom de i december blev informeret af det hollandske politi om, at de stod på en "dødsliste" på grund af deres rolle i retssagen mod det kriminelle netværk.

Det samme gælder Peter R. de Vries, der fungerer som rådgiver for Bakkali under sagen.

Skærpet sikkerhed under retssag

Efter flere års forberedelse blev der mandag 22. marts 2021 taget hul på retssagen i en gammel industribygning i Amsterdam.

Bygningen er bevogtet af tungt bevæbnede specialstyrker, adskillige køretøjer og en helikopter, og de omkringliggende veje af afspærret for normal trafik.

Kort før klokken syv ankom den første transport med en af de i alt 17 tiltalte i sagen, ifølge Algemeen Dagblad.

Foruden den nu 43-årige Ridouan Taghi er hans højre hånd, Razzouki, også iblandt de anklagede. Han blev anholdt i Colombia i februar 2020, men er endnu ikke blevet udleveret til Holland.

Selvom den hollandske mafia sættes i forbindelse med en lang række drab, er der kun rejst tiltale for seks drab og fire drabsforsøg i perioden 2015 til 2019.

Motiverne menes primært at være hævn eller som led i opgør om narkomarkedet.

Retssagen er i hollandske medier blevet betegnet som den mest omfattende kriminalsag i landets historie, og der er foreløbig afsat retsdage frem til sommeren 2022.