Finlands kvindeligt ledede regering oversvømmes af hadbeskeder
I løbet af fire måneder modtog parlamentsmedlemmerne i Finland 24.885 tweets med hadefuldt indhold.
Den kvindeligt ledede regering i Finland udsættes dagligt for nedladende, hadefulde beskeder på de sociale medier.
Det viser en ny rapport fra Natos Strategic Communications Centre of Excellence.
Finlands regering fik international opmærksomhed i 2019, da de fem ledere i koalitionsregeringen alle var kvinder. I spidsen for regeringen står Europas yngste regeringsleder, 35-årige Sanna Marin.
Hore og forræder
I løbet af de fire måneder undersøgelsen stod på, blev der registreret 24.885 tweets med hadefuldt indhold rettet mod parlamentsmedlemmerne i Finland.
Ifølge rapporten er det premierminister Sarin, som udsættes for langt den største andel af hadbeskeder på det sociale medie Twitter.
Hun har alene modtaget over en tredjedel af alle de hadefulde beskeder.
Hun bliver blandt andet kaldt en faderløs hore og en forræder.
Kvinder angribes
Af undersøgelsen fremgår det, at de fem ministre, som får flest grove og nedladende beskeder, alle er kvinder.
- De er i overvældende grad ofre for et kvindehad, hvor de angribes på deres værdier, beslutningskompetencer og manglende ledelsesevner, hedder det blandt andet i rapporten.
”Møgso”, ”luder” og ”tøs” er blot nogle af de nedladende, kønsbestemte beskeder, som kvinderne i den finske regering modtager i deres indbakke.
Rapporten konkluderer, at kvinderne i regeringen modtager ”et chokerende højt antal grove beskeder”. Og langt de fleste af beskederne er sendt fra virkelige personer og ikke såkaldte bots – computerstyrede konti.
Også et problem i Danmark
Undersøgelsen kommer samtidig med, at der i Danmark kører en heftig debat om den hårde tone og hadbeskeder på nettet.
Flere kvindelige 'X Factor'-deltagere stod for godt en uge siden frem og fortalte om de mange hadske beskeder, som de modtager på sociale medier.
Også flere kvindelige politikere i Danmark har ligesom deres finske kolleger oplevet at blive svinet til på de sociale medier.
- Det er både nogle, som er sure på mig, og så dem med seksuelle undertoner. Eller sådan helt "fullblown", hvor det bare står med kæmpestore bogstaver, hvad de kunne tænke sig at gøre ved min krop, siger Rosa Lund fra Enhedslisten til TV 2 Lorry.
Sexchikane mod kvindelige politikere
En undersøgelse fra 2019 fra Institut for Menneskerettigheder viser, at over fire gange så mange kvindelige politikere som mænd oplever seksuel chikane i form af beskeder på de sociale medier.
- Mens mændene chikaneres for deres politiske holdninger, skal kvinderne stå model til chikane og trusler, der angriber deres køn og deres krop. De får for eksempel trusler om voldtægt, og det er derfor en langt mere personlig og invaderende form for chikane, siger Bjarke Oxlund, chefkonsulent ved Institut for Menneskerettigheder.
884 folketingskandidater modtog i forbindelse med valget i 2019 et elektronisk spørgeskema. 320 kandidater besvarede spørgeskemaet - det svarer til en svarprocent på 36,2 pct.