Udland

Anklager om voldtægt truer nu den skotske drøm om selvstændighed

Førsteminister Sturgeon kan blive væltet på onsdag, og hun tager skotternes drøm om et uafhængigt Skotland med sig i faldet.

Chancerne for et uafhængigt Skotland er på spil i denne uge.

For efter måneder med voldtægtssager mod provinsens tidligere førsteminister Alex Salmond risikerer førsteminister Nicola Sturgeon, at sagerne koster hende posten.

Den nuværende førsteminister anklages nemlig for at have løjet for parlamentet omkring sit kendskab til voldtægtsanklagerne mod forgængeren Alex Salmond, skriver The Times.

Anklager, der har rystet Skotlands politiske liv, og som nu er en bombe under Nicola Sturgeons planer om at få en ny folkeafstemning om Skotlands selvstændighed.

Troværdighed på spil

Tirsdag vil den første af to kritiske rapporter, som sætter spørgsmålstegn ved førsteministerens troværdighed, blive præsenteret.

Den første rapport er kritisk, ved man. Hovedpunkterne er allerede lækket. Og de kan føre til en fyreseddel.

Rapporten drejer sig om den langvarige sag mod Sturgeons forgænger Alex Salmond. Hans medarbejdere har anklaget ham for en stribe voldtægter. Han er dog frikendt i det juridiske system.

Og Salmond mener, at Sturgeon pustede til anklagerne, selv om hun havde lovet ikke at blande sig.

Nu står striden om, hvornår Sturgeon kom til at kende sagen, og om hun har løjet for parlamentet om dette. Der er stærkt modstridende påstande, og der mangler beviser. Men tirsdag kommer rapporten med to anklager:

  • Dels hævder flertal i udvalget bag rapporten, at Sturgeon løj om, hvorvidt hun i 2018 havde lovet at holde sig helt uden sagen, skriver bureauet Politico.
  • Dels siger rapporten, at man ”finder det svært at tro”, at Sturgeon ikke havde kendt sagen allerede i 2017.

Altså tekniske data. Men løj førsteministeren? Eller er det hele for uklart?

Det kan en tillidsafstemning afgøre onsdag, hvor de konservative har mulighed for at vælte førsteministeren, hvis hun ikke selv trækker sig fra posten inden da.

Gætterier og bagtalelse

Nicola Sturgeon har et benhårdt modargument.

Ifølge avisen The Scotsman fra Glasgow, hvor Sturgeon selv bor, mener hun, at der er tale om ”grundløse påstande, gætterier og bagtalelse,” som bygger på ”politiske motiver” Hun noterer, at flertallet bag rapporten består af fire oppositionspolitikere og den uafhængige Andy Wightman, mens de fire fra hendes eget parti er uenige.

Edinburgh News minder dog om, at hendes fire mandater og oppositionens fire mandater opvejer hinanden. Så komitéens uafhængige medlem, Andy Wightman, kan afgøre, hvem der vinder en afstemning.

Men allerede på dette grundlag kræver de konservative en tillidsafstemning på onsdag. Deres leder, Douglass Ross, siger til The Herald:

- Vi kan ikke have, at Skotlands førsteminister kan vildlede parlamentet og slippe af sted med det.

Den anden rapport kan blive farligere, selv hvis Sturgeon får nedstemt oppositionen.

Rapporten kommer fra hendes uafhængige juridiske rådgiver James Hamilton. Den skal afgøre, om hun har brudt sine embedsforpligtelser, og den kan komme til at splitte hendes tilhængere, skriver Financial Times. Rapporten kan afgøre, om førsteministeren er tillidsvækkende hos vælgerne under valgkampen, som indledes nu.

Folkeafstemning om selvstændighed i fare

Det næste skotske parlamentsvalg er planlagt til at blive afholdt 6. maj 2021.

Her står Nicola Sturgeon og det skotske nationalistparti SNP til en valgsejr. Og de går til valg på et uafhængigt Skotland.

Premierminister Boris Johnson har ellers på forhånd søgt at undgå en folkeafstemning ved at sige, at Skotland netop fik sagen om selvstændighed afgjort ved afstemningen i 2014, hvor 55 procent stemte nej til selvstændighed. Så det er for tidligt at åbne sagen igen, påstår han.

Og hvis Nicola Sturgeon bliver alvorligt miskrediteret i denne uge, kan premierminister Boris Johnson og de britiske partier formentligt ånde lettet op – og glemme problemerne med Skotland i nogle år endnu.

Seneste meningsmåling viser ellers, at befolkningen i Skotland støtter en løsrivelse fra Storbritannien, hvor 52 procent går ind for et selvstændigt Skotland.

Striden omkring førsteministeren kommer til at udspille sig tirsdag og onsdag i det skotske parlament, Holyrood, i Edinburgh.