Udland

Netanyahu bruger billeder af mennesketomme Nyhavn i valgvideo

I Benjamin Netanyahus valgvideoer, der lige nu kører på israelsk tv, bliver der slået hårdt på regeringens vaccinestrategi.

Optagelser af et øde og stille Nyhavn er sammen med andre nedlukkede europæiske byer en del af valgkampagnen for Israels premierminister Benjamin Netanyahu.

Her bliver der krydsklippet mellem de coronaramte lande og levende caféliv i Israel, hvor mundbind og restriktioner lige nu ikke er en del af virkeligheden. Videoen slutter af med, at premierministeren får et vaccinestik.

Han bruger helt sikkert vaccinestrategien som sin vindersag

Steffen Jensen

- Det han siger, med de her videoer, er: ”Kære venner, grunden til at I, i modsætning til resten af den vestlige verden, kan have et hyggeligt og sjovt liv lige nu, det er fordi, I har mig, der sikrede jer vaccinerne,” siger TV 2s korrespondent Steffen Jensen, der lige nu er i Tel Aviv for at dække parlamentsvalget på tirsdag.

Og Benjamin Netanyahu og hans regering har brug for at slå på vindersager lige nu, hvor der i månedsvis har været demonstrationer på grund af de verserende korruptionssager mod premierministeren.

Dansk besøg var en fjer i hatten

Valgkampagnen rider på den bølge af anerkendelse, det israelske vaccineprogram har fået, hvor der i skrivende stund er givet næsten 10 millioner doser af Pfizer-vaccinen til befolkningen.

Blandt andet tog statsminister Mette Frederiksen i starten af marts til Israel sammen med Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, for at høste af deres erfaringer:

- Israel er lige nu det land i verden, der er absolut længst fremme i forhold til at vaccinere deres befolkning. Jeg ser frem til at lade mig inspirere af mine kollegaer, der gør sig lignende overvejelser, skrev Mette Frederiksen på Twitter i forbindelse med rejsen.

Rejsen blev blandt andet kritiseret af Socialdemokratiets støttepartier for timingen i forhold til den israelske valgkamp og den PR-mulighed, det var for Netanyahu.

- Han bruger helt sikkert vaccinestrategien som sin vindersag. Og der er ingen tvivl om, at det nok også har hjulpet ham, siger Steffen Jensen.

Demonstrationer over korruptionssager

Premierministeren har brug for anerkendelse efter dalende popularitet oven på flere verserende korruptionssager.

De seneste mange måneder har tusinder af israelere stillet op hver lørdag i landets største byer for at vise deres modvilje mod regeringen. I går var ingen undtagelse tusinder samledes i Jerusalem.

- Vi er her for at protestere mod Netanyahu og hans korrupte regering. Det er vores sidste chance før valget. Vi ønsker, at alle skal komme og stemme for at få regeringen skiftet ud, sagde Eyal Goldman, en af demonstranterne.

Champagne og cigarer

Netanyahu står anklaget for bestikkelse, korruption og mandatsvig i tre separate sager. En af dem handler om dyre gaver i form af årgangschampagne og cubanske cigarer, mens en anden handler om at lave underholdsaftaler for positiv medieomtale.

- Netanyahu har vitterligt ikke medierne med sig her i Israel. De står næsten på nakken af hinanden for at grave skidt frem om ham. Og det har han så været så tilpas irriteret over, at han har forsøgt at bruge sin politiske indflydelse til at købe sig mere positiv medieomtale. Det er så ikke lykkedes for ham, forklarer Steffen Jensen.

Meningsmålinger vender

Premierministeren skal blandt andet i høring blot to uger efter parlamentsvalget.

Men det ser ud til, at valgkampagnen har fået noget til at vende hos de israelske vælgere.

- Det mærkelige er, at Netanyahu har ligget meget svagt i meningsmålingerne i et langt stykke tid. Men i de seneste meningsmålinger er hans parti begyndt at blive styrket så meget, at han og hans parti Likud lige nu har den største chance for at kunne sammensætte en regeringsduelig koalition, siger Steffen Jensen.

Valget på tirsdag er det fjerde parlamentsvalg på to år.