Udland

Vulkan er gået i udbrud nær Reykjavik

Det er første gang i 800 år, at der er en vulkan på denne del af Island, som går i udbrud.

En vulkan er fredag aften gået i udbrud nær den islandske hovedstad, Reykjavik.

Det bekræfter Islands Meteorologiske Institut på Twitter.

Udbruddet startede omkring klokken 20.45 fredag.

- Vulkanudbrud er startet i Fagradalsfjall. Flyfarvekode er rød, men der er meget lidt turbulens på seismograferne, skrev instituttet, der overvåger flytrafikken, fredag. Dermed kan fly fortsat flyve i området.

Kommer ikke som en overraskelse

Udbruddet er sket på bjerget Fagradalsfjall, som ligger cirka 30 kilometer fra den internationale lufthavn i Keflavik samt 50 kilometer fra lufthavnen i Reykjavik.

Her har vulkanerne ellers ligget stille i meget lang tid - faktisk er det første gang i 800 år, at en vulkan går i udbrud på Reykjanes-halvøen, hvor Fagradalsfjall ligger.

Vulkanudbruddet kommer dog ikke som en overraskelse for islændingene. Regionen har, siden begyndelse af året, målt over 50.000 jordskælv, hvoraf cirka 600 har kunnet mærkes.

Derfor havde forskerne på forhånd advaret om, at et udbrud var nært forestående.

- Det er en utrolig oplevelse

Jordskælvene betyder ifølge Berlingske, at landoverfladen nærmest er blevet levende. Avisen har talt med Rikke Pedersen, leder af Nordisk Vulkanologisk Center (Nordvulk) i Reykjavik.

- Folk i Grindavik er bekymrede. De vågner midt om natten, og hele huset ryster. Mange har derfor måttet overnatte på hotel langt væk for bare at kunne få nattesøvn. Men det ser efterhånden ikke ud til, at et udbrud vil ramme selve byen, sagde Rikke Pedersen tidligere på ugen til Berlingske.

Eksperter fra Islands Universitet er ifølge RÚV fløjet over vulkanudbruddet for at få et overblik over, hvor langt det strækker sig.

Udbrudssprækket er ifølge eksperterne mellem 500 meter og 1 kilometer, hvilket er et relativt lille udbrud, hvis man sammenligner med andre vulkanudbrud i Island.

Vulkaner på Island

Island har omkring 130 vulkanske bjerge og bliver regelmæssigt ramt af vulkanudbrud.

Hekla er Islands mest aktive vulkan. Den har siden 1970 været i udbrud med cirka ti års mellemrum.

Nogle husker formentlig, da vulkanen under gletsjeren Eyjafjallajökull gik i udbrud i april 2010 og førte til, at flytrafikken over det meste af Europa blev lammet.

Kilde: Ritzau

Sólný Pálsdóttir, som bor i Grindavík tæt på udbruddet, fortæller til RÚV, at det var en speciel oplevelse at se vulkanen gå i udbrud. Hun sad og så fjernsyn, da hendes søn udbrød, at himlen lyste op.

- Det begyndte gradvist at lyse op og blev stærkere og stærkere. Jeg ved ikke helt, hvordan jeg skal beskrive det. Det er en utrolig oplevelse at stå herude på altanen og kigge på det, siger hun til mediet og tilføjer, at hun også kunne se helikoptere og fly flyve over området.

Selvom Sólný Pálsdóttir bor tæt på udbruddet, er hun ikke bange, men derimod lettet over, at vulkanen endelig er gået i udbrud.

Kæmpe askesky lammede flytrafikken

Vulkanudbrud er langt fra sjældne på Island, og mange husker formentlig udbruddet Eyjafjallajöküll i 2010, som sendte en enorm askesky op i himlen og lukkede store dele af luftrummet over Europa.

Udbruddet betød, at indbyggere kortvarigt måtte evakueres.

Ifølge professor i geofysik Magnús Tumi Guðmundsson er der dog denne gang tale om et meget lille udbrud uden eksplosiv aktivitet

- Det er ikke noget, som kommer til at gå hurtigt, og det er en god lokation til et udbrud. Hvis det er lille, vil det kun fylde Geldingadalir (dalen hvor vulkanen ligger, red.), siger han til RÚV.

Frarådes at opholde sig i området

Selvom udbruddet med det knap så mundrette navn Geldingadalsgos er relativt lille, frarådes folk at opholde sig i området omkring vulkanen, da den kan udsende farlige gasser.

De nærmeste veje er desuden lukket.

Lufthavnen i Keflavik er stadig åben, og myndighederne forventer ikke at lukke den.