Udland

Antallet af indlagte stiger voldsomt i Stockholm: Beredskabsniveau hæves

Lige nu er 450 personer indlagt med covid-19 i Sveriges hovedstadsregion. Samtidigt lukker flere europæiske lande ned som følge af stigende smittetal.

I Sverige hævede myndighederne i går beredskabsniveauet for det stockholmske sundhedsvæsen. Det sker som følge af det øgede antal indlagte med covid-19.

- Vi skal kunne samle vores ressourcer og se på, hvilke plejeopgaver vi kan udskyde, sagde Stockholms konstituerede sundhedsdirektør, Johan Bratt, ifølge svenske SVT på en pressekonference i går.

Det er et i forvejen presset sygehusvæsen, som nu bliver ramt af endnu en bølge af indlæggelser

Jesper Zølck, Nordisk korrespondent

Smittetal fordoblet

Udviklingen med stigende smittetal begyndte ifølge Jyllands Posten i uge 5, hvor der blev konstateret 3222 smittede i regionen. I den forgangne uge var det tal fordoblet til 7651.

Derfor opfordres stockholmerne til at holde igen med familiesammenkomster i påsken:

- Vi må fortsætte med at fejre i en lille cirkel for at holde smitten nede. Rejs kun, hvis du har brug for det. Dette gælder både for lange og korte rejser, sagde infektionskontrollæge Maria Rotzén Östlund ifølge SVT på samme pressemøde.

Lyn-analyse

Der er sådan set sengepladser og respiratorer nok i Stockholm, men veluddannede sygeplejersker kan man ikke bare købe flere af. Og dét er problemet. Det er et i forvejen presset sygehusvæsen, som nu bliver ramt af endnu en bølge af indlæggelser. 

Trætheden og frustrationen blandt særligt de ansatte på intensivafdelingerne er skyhøj. Mange er udkørt efter et år i mere eller mindre kriseberedskab, og personaleflugten er stor. Derfor skal myndighederne finde alternative veje, og en af dem er at rykke rundt på personale og dermed udskyde anden behandling. 

Mange europæiske lande lukker ned

I flere andre europæiske lande lukkes der lige nu ned som følge af stigende covid-19-smitte.

I Frankrig er en månedlang nedlukning af landets hovedstad Paris samt flere andre regioner netop trådt i kraft. Landet kæmper mod sin tredje bølge af virussen, og omkring hver tredje af Frankrigs 67 millioner indbyggere er berørt af de nye restriktioner.

I Tyskland har et stigende antal covid-19-smittede, særligt blandt unge, fået landets kansler, Angela Merkel, til at varsle en mulig genindførsel af hårde restriktioner i de ramte tyske regioner:

- Jeg ville ønske, at det ikke var nødvendigt, men situationen har udviklet sig i en negativ retning, siger hun ifølge Die Welt.

Britisk variant spreder sig i Polen

I Polen er en tre uger lang nedlukning også gået i gang i dag, efter incedenstallet den seneste uge er steget til 373.

Til sammenligning ligger det tal på 85 i Danmark, hvor vi nu har planer om en gradvis genåbning.

Ifølge de polske sundhedsmyndigheder er det særligt på grund af spredningen af den britiske coronavariant, at der er behov for at indføre restriktioner, skriver BBC.