Udland

Usædvanligt møde trak fronterne mellem Kina og USA klart op

Kina vil behandles med respekt, mens USA vil have lov til at kritisere. Begge parter fik sagt det de skulle, vurderer dansk ekspert.

Normalt må journalister og mediefolk kæmpe for at få adgang til hovedpersonerne, når der er internationalt topmøde på allerhøjeste niveau.

Men ved starten af topmødet mellem udenrigsministrene fra USA og Kina, der begyndte torsdag i Alaska, blev de diplomatiske sædvaner i den grad brudt.

Topdiplomaterne fra Kina og USA skiftedes til at bede journalisterne om at blive i møderummet, mens de kritiserede hinanden i mere end en time.

Kineserne kaldte de amerikanske værter ”ugæstfrie” og frabad sig enhver amerikansk indblanding i ”indre kinesiske anliggender”.

Amerikanerne anklagede kineserne for at ”posere” og for at gå imod en ”regelbaseret international verdensorden”.

Som TV 2’s journalist i USA Celina Liv Danielsens udtrykker det, så fik mediefolkene i rummet ”i den grad smæk for skillingen”:

- Normalt, når vi journalister dækker denne slags begivenheder, så får vi lov til at komme ind i rummet med vores kameraer, får lov at notere et par højtidelighedsfraser og diplomatiske udvekslinger i et par minutter, og så bliver vi ellers bedt om at gå, fortæller hun.

Bad journalisterne blive

Men denne gang var Joe Bidens nyudnævnte udenrigsminister Antony Blinken den første til at bede journalisterne om at blive.

- Og så fortsatte dette mundhuggeri for rullende kameraer, meget længere end det normalt er kutyme, fortæller Celina Liv Danielsen.

Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod har med interesse fulgt med i det usædvanlige optrin, og overordnet set synes han det er et positivt tegn.

- Det er udtryk for, at USA er tilbage i kampen for at sikre de love og regler, der gælder internationalt. Det er der behov for, for disse værdier er under pres i verden. Kina er en stormagt, som det er vigtigt, at vi forholder os til, siger Jeppe Kofod.

Godt på den lange bane

Ifølge Berlingskes sikkerhedspolitiske korrespondent Kristian Mouritzen var den usædvanlige start på topmødet udtryk for, at både Blinken og hans kinesiske modpart, udenrigsminister Wang Yi, havde behov for at markere sig.

- Og måske er det på den lange bane godt for forholdet mellem dem, at de fik sagt sandheden lige i ansigtet på hinanden, vurderer han.

For kineserne handler det om at markere, at Kina nu har en helt anden rolle internationalt, end man havde for 20-30 år siden.

- Kina føler med en vis ret, at de økonomisk og militært er ved at placere sig i en supermagtsrolle. Derfor er det ligestillede parter, der nu taler sammen, og Kina finder sig ikke i at blive talt til på den måde af USA, siger Kristian Mouritzen.

Topmøde måske på vej

Joe Bidens nye regering har til gengæld behov for at markere, at USA vil stå på en hård linje overfor Kina med kritik af de kinesiske overtrædelser af menneskerettighederne, uanset om det er overfor mindretallet Uighurerne eller overfor Hongkong.

Faktisk valgte USA onsdag – blot en enkelt dag før topmødet – at indføre en række stramninger overfor Kina. Det var blandt andet strammere regler for kinesiske teleselskabers adgang til at operere i USA og skærpede sanktioner på grund af situationen i Hongkong.

Når Kristian Mouritzen alligevel kan få øje på noget positivt i situationen, så skyldes det, at der er forventninger om et egentligt topmøde mellem præsidenterne Joe Biden og Xi Jinping inden sommer.

- Det her er et møde, hvor man føler hinanden på tænderne for at kunne komme videre. En forberedelse til det topmøde, man regner med, er på vej. Og begge parter fik sagt det de skulle, indenfor reglerne af det internationale diplomati, forklarer han.