Coronavirus

Tyskland på vej mod ny nedlukning – vi bliver nødt til at trække i nødbremsen, siger Merkel

Hvis ikke smittespredningen bliver stoppet, kan det koste flere unge mennesker livet.

Et stigende antal smittede, særligt blandt unge mennesker i Tyskland får nu kansler Angela Merkel til at overveje, om der skal genindføres en hård nedlukning af landet.

- Jeg ville ønske, at det ikke var nødvendigt, men situationen har udviklet sig i en negativ retning, og vi bliver nødt til at trække i nødbremsen, siger hun ifølge Die Welt.

Nødbremsen, kansleren hentyder til, er en aftale, der betyder, at hvis en region får et incidenstal på over 100, så skal den i en ny nedlukning.

Det gør sig ifølge Robert Koch Instituttet (RKI), der rådgiver og kommer med anbefalinger til regeringen, gældende for omkring en tredjedel af landet.

For hele Tyskland ligger tallet de seneste syv dage på 95,7.

Flere unge vil dø

Netop Robert Koch Instituttet er ude med advarsler mod at lade smitten løbe løbsk i samfundet.

Nu hvor de særligt sårbare er vaccineret, er det i stedet yngre mennesker, som vil ende på intensivafdelingerne, og flere af dem vil dø. Det siger Lars Schaade, der er vicepræsident i RKI.

- Vi kan allerede nu se på intensivafdelinger, at der sker en ændring hos patienterne: Der bliver yngre, siger han ifølge Flensborg Avis.

Ikke vacciner nok

Fredag genoptog de tyske myndigheder brugen af AstraZeneca-vaccinen, der var blevet sat i bero efter mistanke om, at den kunne være årsag til blandt andet blodpropper. Noget tyske forskere selv havde konkluderet.

Men kun omkring otte procent af befolkningen har fået første vaccinedose, og sundhedsminister Jens Spahn frygter for påsken og en tredje bølge, som vaccinerne ikke vil kunne ændre på.

- Vi må være ærlige omkring situationen. I Europa har vi ikke nok vacciner til at stoppe tredje bølge alene gennem vaccinationer, siger han ifølge BBC.

Samtidigt understreger han, at der venter nogle hårde uger forude.

- Smittetallene er stigende, og andelen af mutationer er stor. Vi får brug for tålmodighed, siger Jens Spahn.

Mandag vil kansler Angela Merkel og ministerpræsidenterne diskutere den fremadrettede håndtering af nedlukningen.

Ferie i Spanien eller Nordjylland

Mens Tyskland nu risikerer at lukke ned på ny, fik borgerne fra i søndags mulighed for at rejse på ferier i både Nordjylland, Bahamas og forskellige rejsemål i Spanien.

Baggrunden var, at Robert Koch Instituttet vurderede, at de faldende smittetal gjorde, at rejsemålene ikke længere var risikable.

Men selvom instituttet selv åbnede op for muligheden for rejser, så håber vicepræsidenten Lars Schaade ifølge Flensborg Avis, at tyskerne vil blive hjemme, og han opfordrer borgere til at se så få som muligt.

- Bevægelse og kontakt er pandemiens drivkraft, sagde han.