Tyske forskere finder årsag til blodpropper fra vaccine

Tyske forskere konkluderer, at vaccine udløser en forsvarsmekanisme, der kan give blodpropper.

Den tyske radiostation NDR 1 Radio MV rapporterer fredag, at forskere på universitetshospitalet Greifswald i det nordøstlige Tyskland har fundet årsagen til, at covid-19 vaccinen fra AstraZeneca forårsager blodpropper hos nogle mennesker.

De tyske forskere siger, at vaccinen udløser en forsvarsmekanisme. Forskerne siger, at de efter henvendelse til Paul-Ehrlich-Instituttet, som overvåger vacciner i Tyskland, fik blodprøver fra seks patienter med blodpropper stillet til rådighed i forbindelse med deres forskning.

Sygdomsbilledet minder om det, som norske forskere også er kommet frem til.

På baggrund af tyskernes undersøgelser fastslår forskerne, at vaccinen udløser eller aktiverer blodplader - altså blodpropper, hedder det.

Det sker normalt i kroppen kun i forbindelse med sårheling. Men hos visse patienter udløser en vaccination en særlig mekanisme, der fører til dannelse af blodpropper i hjernen.

Der kan findes behandling

Da denne funktion kan identificeres så klart, betyder det også, at der kan udvikles en behandlingsmetode. De pågældende personer kan få et andet stof, som modvirker en blodprop, oplyser universitetshospitalet ifølge radiostationen.

Forskerne siger, at deres resultater er blevet muliggjort ved hjælp fra Paul-Ehrlich-Instituttet og læger fra Østrig, hvor en sygeplejerske døde af en blodprop i hjernen.

En norsk lægegruppe har ifølge avisen VG også konkluderet, at det var immunforsvars-reaktioner, som udløste blodpropperne.

Norge meddelte 13. marts, at tre sundhedsansatte, der havde fået vaccinen, var indlagt med blodpropper.

Flere lande tager vaccinen i brug igen

Frankrig har ingen grund til at afvise covid-19-vaccinen fra AstraZeneca, siger regeringstalsmand Gabriel Attal fredag. Også Tyskland og Italien og Frankrig begynder vaccinationer allerede fredag.

Portugal, Holland, Cypern, Letland og Litauen har meddelt, at de genoptager brugen af vaccinen i næste uge. Irlands regering ventes at træffe en beslutning senere fredag.

Norge og Sverige er blandt de lande, som vil vente med at tage vaccinen i brug. De afventer flere undersøgelser.

Vaccinationer med vaccinen blev indstillet tidligere på ugen i en halv snes lande, men hos Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) sagde man igen torsdag god for vaccinen.