Udland

På en mark i Texas står 11 hvide telte, der indeholder et stort problem for Joe Biden

USA's nuværende præsident spærrer ikke børn inde i bure. Væggene i cellerne ligner nu blød gennemsigtig plast, men børnene sidder der stadig.

På en mark i Texas står 11 store hvide telte.

De indeholder et stort problem for USA's præsident Joe Biden, men desværre er det ikke muligt at vise, hvordan problemet ser ud.

Jeg kan sige klart og tydeligt: "Kom ikke hertil"

Joe Biden, USA's præsident

Teltene, der er omkranset af en stålbarriere med pigtråd på toppen, er nemlig fuldstændig lukket for omverdenen, og indtil videre er der kun sluppet meget få oplysninger ud om, hvad der rent faktisk foregår derinde.

Over 1000 børn og teenagere holdes fanget på ubestemt tid i teltene, og de få af dem, der har talt med omverdenen, beretter om kummerlige forhold.

Menneskerettighedsadvokat Neha Desai er en af dem, der har talt med nogle af børnene.

- Nogle af drengene siger, stedet er så overfyldt, at de var nødt til at sove på gulvet efter tur, fortæller hun til CBS News.

Neha Desai er også blevet interviewet af New York Times og Washington Post og siger, at nogle børn i teltbyen kun har mulighed for at komme i bad en gang om ugen, ikke har adgang til sæbe, ikke kommer ud i dagslys, og at de bliver nægtet telefonopkald, så de kan informere deres pårørende om, hvor de er.

- De græd hysterisk og ønskede at tale med deres familier, siger Neha Desai.

En arv fra Trump

Børnene er alle ankommet illegalt til USA uden deres mor eller far, og i modsætning til voksne migranter, eller børn der har forældrene med, smides de ikke ud af landet.

I stedet spærres de inde i teltene.

Lejren, der ligger i grænsebyen Donna i det sydøstlige Texas, blev bygget, mens Donald Trump var præsident for at løse problemet med illegal indvandring til USA.

Teltene skulle være et midlertidigt opholdssted for voksne migranter, indtil de kunne sendes retur, og det var kun meningen, at de skulle blive der i 72 timer.

Vi er ikke et land, der nægter børn sæbe eller en tandbørste

Joe Biden, præsidentkandidat i 2019

Det var også kun meningen, at lejren skulle huse 500 illegale migranter, da den blev bygget i 2019, men efter pandemien ramte USA, blev tallet nedjusteret til 250.

Men i begyndelsen af marts 2021 boede der 1800 mennesker i alt i teltene, ifølge CBS News - det er en overbelægning på 729 procent.

Historierne fra Donna er uheldige for USA's præsident Joe Biden, der var meget kritisk over for de hårde forhold i lejrene, inden han blev valgt.

- Trumps immigrationspolitik er et angreb på den menneskelige værdighed. Vi er ikke et land, der nægter børn sæbe eller en tandbørste. Det er ikke, hvem vi er, skrev Joe Biden på Twitter i august 2019.

Dengang langede han ud efter Donald Trump, der blev berygtet for at lade migrantbørnene bo i bure.

Men spørgsmålet er, om situationen overhovedet er blevet bedre.

En fireårig indsat

For eksempel har nyhedsbureauet AP netop talt med familien til en fireårig pige fra Guatemala, der blev pågrebet på grænsen til Mexico 5. marts i år.

Pigen forsøgte at krydse grænsen sammen med sin tante, og efter anholdelsen sendte grænsevagterne tanten retur og bragte pigen til teltlejren i Donna.

Den fireårige piges forældre har imidlertid haft held med at komme ind i USA ved en tidligere lejlighed og bor nu i staten Maryland.

Men det hjalp ikke barnet.

Da nyhedsbureauet AP talte med pigens mor, kunne hun fortælle, at hun først havde fået lov til at tale i telefon med datteren tre dage efter anholdelsen.

I løbet af den 20 minutter lange samtale, de fik tildelt 8. marts, sagde den lille pige ifølge moderens udsagn slet ingenting.

- Hun græd, som om der skete noget, som om hun var bange, fortalte moderen AP.

- Jeg begyndte at græde, da jeg hørte hende på den måde. Det virkede forkert, tilføjede hun.

Pigen kom først ud af teltlejren efter fem døgn, da familiens advokater havde truet med sagsanlæg og journalister fra AP var begyndt at stille spørgsmål om sagen.

Familiens advokat, Amy Maldonado, siger, at ansvaret for den hårdhændede behandling ligger hos Joe Biden og hans regering, selvom teltlejren blev opført under Donald Trump.

- Jeg holder dem ikke ansvarlig for hele historien, men dette barn kunne have været løsladt til sin mor, og det er altså denne regerings ansvar, fortæller Amy Maldonado til AP.

Joe Bidens voksende problem

Efter præsidentvalget er migranterne blevet Joe Bidens problem, og magtskiftet i Washington har ikke gjort det nemmere at løse.

Faktisk står USA over for det største pres fra flygtninge og migranter i over 20 år, og alene i februar standsede amerikanske grænsevagter over 100.000 mennesker, som illegalt forsøgte at komme ind i USA.

Ud af de 100.000 var cirka hver tiende ifølge New York Times et uledsaget barn.

I sidste uge var der ifølge CNN omkring 4200 børn i teltlejre ved USA's sydgrænse, og Joe Biden sagde torsdag 18. marts til tv-stationen, at de amerikanske myndigheder i alt har 14.000 uledsagede børn i deres varetægt.

Årsagen til de mange migranter er ifølge Hope Border Institute i El Paso, der analyserer menneskestrømmene, et sammenspil af flere faktorer.

Instituttets chef, Marisa Limón Garza, siger til New York Times, at foråret altid er højsæson for migranter, og at der er særligt mange i år, fordi flere orkaner har ramt Centralamerika, og fordi området er ramt af voldelige narkoopgør og coronavirus.

Marisa Limón Garza siger også, at de overfyldte teltlejre til dels er en arv fra Donald Trumps regeringstid, fordi processen omkring de mindreårige pludselig blev voldsomt bureaukratisk og derfor også tager længere tid.

Efter opholdet i teltlejren sendes børnene videre til slægtninge i USA eller opholdssteder for børn, men det ekstra papirarbejde, der blev indført under Donald Trump, har gjort teltlejrene til en flaskehals, som Joe Bidens regering tilsyneladende slet ikke har formået at gøre noget ved.

Uanset hvem der har ansvaret, har situationen ved USA's grænse imidlertid bragt præsident Biden under pres fra begge fløje i amerikansk politik.

Kritik fra Trumps støtter

Donald Trumps støtter i Det Republikanske Parti kritiserer præsidenten for at føre en alt for slap immigrationspolitik, fordi presset på grænsen er steget.

- Biden-regeringens uforsvarlige politik med en åben grænse har skabt en humanitær krise blandt uledsagede børn, der kommer over grænsen, lød det forleden i en udtalelse fra guvernøren i Texas, Greg Abbott.

- Ved ikke at have en plan har regeringen skabt umenneskelige forhold for børn, der bliver holdt i forvaring i Texas, sagde guvernøren.

Lyn-analyse

Biden er kommet ret godt fra land i meningsmålingerne indtil videre. Men målingerne viser også, at immigrationspolitikken hurtigt kan blive et problem for præsidenten. Her er Bidens opbakning væsentligt lavere end på eksempelvis håndteringen af coronakrisen. Præsidentens fordel er selvsagt, at coronakrisen fylder mere end krisen ved den mexicansk-amerikanske grænse, selvom republikanerne ihærdigt forsøger at flytte fokus sydpå. Bidens mareridt er i sidste instans selvfølgelig, at hans immigrationspolitik hverken bliver fugl eller fisk: for slap for midtervælgerne og for hård for venstrefløjen.

Men der er også flere af Joe Bidens støtter, der er oprørte over situationen.

Blandt andet Ilhan Omar, der er kongresmedlem for demokraterne, og som ønsker helt at fjerne det amerikanske grænsepoliti fra opgaven med at håndtere de mindreårige migrantbørn.

'Bliv væk'

Kritikken mod præsidenten har vokset sig så stærk, at Joe Bidens pressesekretær Jen Psaki måtte forsvare hans politik i en pressebriefing onsdag 17. marts.

- Grænsepolitiets faciliteter er ikke skabt for børn, sagde hun og fortalte, at der var brug for, at arbejdsgangene ved grænsen blev mere effektive.

- Det kommer til at tage noget tid, sagde hun.

Lyn-analyse

På den amerikanske venstrefløj er man stadig sur på Bidens tidligere chef. Set med venstrefløjens øjne gjorde Barack Obama alt for lidt for at beskytte flygtninge og migranter. Venstrefløjen stejlede særligt over de rekordmange deportationer, som Obama stod i spidsen for. Sidstnævnte har Biden taget afstand fra og kaldt en ”stor fejl” - en anerkendelse af, at der blæser mere venstreorienterede vinde hos demokraterne nu. Spørgsmålet er dog, om Biden vil levere det markante brud med Trumps og Obamas politik, som venstrefløjen ønsker sig, og hvorvidt dette ikke vil være et stort politisk selvmål. 

Joe Biden selv har også forholdt sig til situationen.

Det skete i et interview på tv-stationen ABC, hvor værten George Stephanopoulos spurgte:

- Er du nødt til at sige klart og tydeligt: "Lad være med at komme?"

Svaret fra Joe Biden lød: "Kom ikke hertil."