AstraZeneca er fortsat sikker, siger WHO

I kølvandet på blåstemplingen fra Det Europæiske Lægemiddelagentur siger nu også WHO, at vaccinen er sikker.

Et ekspertpanel fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, siger fredag, at covid-19-vaccinen fra AstraZeneca fortsat er sikker.

Ud fra vaccinationsdata fra mere end 20 millioner doser i Europa og mere end 27 millioner i Indien, er der ikke noget, der tyder på, at vaccinen fra AstraZeneca giver en større risiko for blodpropper, end hvad der normalt optræder i befolkningen, lyder det fra WHO.

- AstraZeneca-vaccinen har fortsat en positiv risikoprofil med et enormt potentiale for at forhindre infektioner og reducere dødsfald verden over, skriver sikkerhedspanelet i en pressemeddelelse.

Meldingen kommer, dagen efter Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) torsdag fastslog, at vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen bør fortsætte.

Spørgsmålet om sikkerheden er opstået, da flere lande har rapporteret om blodpropper af særlig karakter hos borgere, der har modtaget vaccinen.

Flere lande har genoptaget

11. marts valgte de danske sundhedsmyndigheder at sætte brugen af den britisk-svenske vaccine på pause i to uger, mens man undersøger flere rapporterede tilfælde med blodpropper hos vaccinerede borgere, heriblandt ét dødsfald.

Sidenhen har flere lande fulgt trop og sat vaccinationerne på pause, men flere har allerede genoptaget brugen ovenpå meldingen fra EMA torsdag.

EMA's redegørelse har fået blandt andet Frankrig, Tyskland, Italien og Spanien til igen at vaccinere borgere med den omstridte vaccine.

Nedenfor kan du se en status for, hvilke lande der har suspenderet eller genoptaget brugen:

Finland sætter vaccinen på køl

Mens flere lande er vendt tilbage til brugen af AstraZenecas vaccine, meddelte Finland fredag, at landet vil suspendere vaccinen, mens man undersøger forbindelsen til blodpropper i mindst en uge.

Herhjemme afventer man stadig yderligere analyse af vaccinen fra forskellige eksperter i blodpropper, immunsygdomme og hormonsygdomme.

På et pressemøde fredag lagde Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, op til en ny beslutning i begyndelsen af næste uge.

AstraZeneca-forløbet

  1. 2021

    1. AstraZeneca godkendes til brug i Danmark

      Sundhedsstyrelsen (SST) anbefaler, at AstraZeneca fortrinsvis bliver tilbudt personer under 65 år uden risiko for et alvorligt forløb med covid-19.

    2. To dødsfald i Østrig

      Østrig gør opmærksom på to sager om dødsfald, som ser særlige ud, og det noterer Lægemiddelstyrelsen i Danmark sig på det tidspunkt. Østrig vælger samtidig at sætte et bestemt parti af vaccinen på pause, fordi det er samme parti, som begge borgere er vaccineret med.

    3. Lægemiddelstyrelsen hører om livstruende sag

      Lægemiddelstyrelsen gøres opmærksom på en livstruende sag om en dansk kvinde. Sygdomsbilledet ligner sagen fra Østrig. I den europæiske bivirkningsdatabase finder Lægemiddelstyrelsen to lignende tilfælde med samme symptombillede.

    4. Dansk kvinde død

      Den danske kvinde afgår ved døden, og Lægemiddelstyrelsen indhenter yderligere informationer fra hendes læge. Politiet oplyser, at der er bestilt obduktion. Lægemiddelstyrelsen indleder dialog med Sundhedsstyrelsen om det særlige dødsfald og orienterer EU's lægemiddelagentur (EMA).

    5. Orienterer øvrige myndigheder

      Lægemiddelstyrelsen bestiller en hasteproces fra Styrelsen for Patientsikkerhed. Lægemiddelstyrelsen informerer også Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut om dødsfaldet og gennemgår sagen i detaljer. EMA melder ud, at de ikke mener, at det drejer sig om et problem med et bestemt parti.

    6. AstraZeneca pauseres i Danmark

      Endelig beslutning om at sætte AstraZeneca på pause træffes og meldes ud. Lægemiddelstyrelsen vurderer, at der ikke er tale om problemer med et bestemt parti, og derfor pauseres al vaccination. Offentligheden hører om det danske dødsfald for første gang

    7. EU beder AstraZeneca om en rapport

      EMA melder ud, at flere lande har sat brugen af AstraZeneca i bero. EMA fastholder, at fordelene ved vaccinen opvejer bivirkningerne og understreger, at man er i gang med at undersøge vaccinen. EMA bedes gå i gang med at kigge på globale data for vaccinen og aflevere en rapport.

    8. Norge sætter AstraZeneca på pause

      De norske myndigheder melder ud, at tre ansatte i sundhedsvæsenet er blevet ramt af blodpropper efter vaccinen. En af dem er død, og vedkommende havde det samme usædvanlige sygdomsbillede som i Danmark. Vaccinen sættes på pause i Norge.

    9. Retter henvendelse til Norge

      Lægemiddelstyrelsen retter henvendelse til Norge og har kontakt flere gange for at gennemgå detaljerne i de norske sager i forhold til de danske. Lægemiddelstyrelsen indkalder Sundhedsstyrelsen til møde og orienterer om de norske forhold.

    10. "Usædvanligt sygdomsbillede"

      Lægemiddelstyrelsen sender opdaterede breve til borgere og læger, der fortæller om, at man i de norske sager har set særlige blødninger hos patienterne. EMA udsender nyhed om, at adskillige lande pauserer efter de norske sager og fortæller, at man undersøger et "usædvanligt sygdomsbillede."

    11. Alle sager gennemgås i EU

      Alle sager fra EU gennemgås på et møde i EU's bivirkningskomité. Lande med sager præsenterer dem for hinanden. EMA udsender nyhed om, at alle medlemslande skal indsende oplysninger om mulige sager, og at man vil holde ekstraordinært møde 18. marts. 

    12. EMA vurderer, at vaccine er sikker og effektiv

      EU's lægemiddelagentur konkluderer, at vaccinen er sikker og effektiv mod covid-19, men at der også kan være en mulig sammenhæng mellem vaccinen og de usædvanligt sjældne symptomer med blødning, blodpropper og lave antal blodplader. EMA vurderer, at vaccinering med AstraZeneca kan fortsætte.

    13. Danmark fastholder pause af AstraZeneca

      Lægemiddelsstyrelsen og Sundhedsstyrelsen fortæller på et pressemøde, at Danmark for nuværende kommer til at fastholde pausen af vaccinering med AstraZeneca til uge 12.

    14. Region Hovedstaden indberetter to tilfælde

      Region Hovedstaden indberetter, at to ansatte er blevet indlagt med henholdsvis symptomer på blodprop i hjernen og hjerneblødning, og at den ene er afgået ved døden. Det sker inden for 14 dage efter at have fået AstraZeneca-vaccinen. De to tilfælde er endnu ikke koblet til vaccinen.

    15. Forlængelse af pausen med AstraZeneca

      Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen holder et pressemøde, hvor pauseringen af AstraZeneca endnu engang forlænges - denne gang til uge 15, hvor der tages en ny beslutning. I uge 15 ventes Sundhedsstyrelsen at træffe en ny beslutning.

Kilde: Tanja Erichsen, enhedschef i Lægemiddelstyrelsen, Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, pressemøder 19. marts og 25. marts.

Udarbejdet af Sebastian Goos (goos@tv2.dk)