Udland

Diktatur stjal 50.000 spædbørn fra deres mødre – ny rapport anklager den spanske stat for at lade stå til

Ny rapport fra Amnesty International kritiserer den spanske regering i skandalesag om mødre, der fik frataget deres spædbørn ved fødslen.

Ifølge en ny rapport fra Amnesty International blev flere end 50.000 spædbørn taget væk fra deres mødre umiddelbart efter fødslen i årene under diktatoren Franco i 1939 til 1975 og helt op til starten af 1990'erne.

Amnesty-rapporten sætter igen fokus på et sort kapitel i moderne spansk historie, hvor nonner, præster og læger beskyldes for at have stjålet nyfødte fra enlige kvinder, der kom fra fattige kår, og placeret dem hos andre familier, der støttede styrets ideologi. I Spanien kendt som los niños robados – de stjålne børn.

Og i den netop udkomne rapport anklages den spanske regering for at lade stå til og dermed fremme et klima af straffrihed for de involverede.

- Selvom der de senere år er blevet oprettet nogle ressourcer til at løse dette tema, eksempelvis Tjenesten For Berørte Personer under Justitsministeriet, har de ikke tilstrækkelige ressourcer, og de støtter ikke ofrene og følger knap sagerne til dørs. Og der ydes hverken juridisk eller psykologisk støtte, skriver Amnesty International.

- En nonne sagde, at mit barn var dødt

En af de kvinder, der mener at have fået stjålet sin nyfødte søn, er Magnoli Pagador. Hun bor i Getafe, en forstad til Madrid, og har tre døtre og en masse børnebørn. Men hun er aldrig kommet sig over tabet af sin førstefødte søn for mere end 40 år siden.

I 1971 var hun 23 år og havde netop født en sund og rask dreng, som med det samme blev taget fra hende til det, der blev kaldt et rutinemæssigt tjek. Ni uendelige timer gik, og så blev hun informeret om, at hendes søn var død.

- En nonne, som også var sygeplejerske, kom koldt og informerede om, at min nyfødte var død, fortæller Magnoli Pagador til britiske BBC.

De ville ikke lade hende se sønnens lig og ville heller ikke fortælle, hvornår begravelsen ville finde sted. Og hun turde ikke stille spørgsmål til de ansatte på hospitalet:

- Læger og nonner? Jeg kunne ikke beskylde dem for at lyve. Det her var Francos Spanien. Et diktatur. Selv nu om dage har vi spaniere en tendens til ikke at betvivle autoriter, forklarer Pagador nærmest med skræk i stemmen.

Og Magnoli Pagador er bare én blandt mange spanske kvinder, der er stået frem med deres historie.

En anden er Inés Madrigal, der i 2019 blev den første, der officielt fik anerkendt, at hun var blevet taget væk fra hendes dengang enlige mor ved fødslen. Noget hun fandt ud af efter ni års privat efterforskning med hjælp fra dna-prøver taget i USA.

- Min biologiske mor lever ikke længere. Hun hed Pilar og døde i 2013, 73 år gammel. Men jeg har fire søskende, som jeg har lært at kende. Vidunderlige mennesker, som har fået mig til at føle, at jeg er en del af en familie. For første gang er brikkerne i mit liv på plads, fortalte hun til den spanske presse efter retssagen, der slog fast, at hun var blevet fjernet fra sin mor.

Men lægen, der stod anklaget for at have gjort det, blev ikke dømt, fordi sagen var forældet.

Der er derfor mange tusinde sager, der aldrig er blevet afsluttet – afvist på grund af forældelse, eller fordi de slet ikke nåede frem til en dommer.

Amnesty: Ofrene møder konstant forhindringer

Amnesty International konstaterer også i deres rapport, at det nærmest er umuligt for ofrene at finde frem til sandheden om deres ophav.

De møder konstant forhindringer i deres søgen, og relevante instanser i den spanske stat giver ikke svar, som det kan forventes jævnfør internationale menneskerettigheder, skriver det spanske medie RTVE.

Direktøren for Amnesty International i Spanien håber, at der sker forbedringer. Den nuværende regering har nemlig et lovforslag på vej, som skal forbedre vilkårene for de mange kvinder, der mener at have fået stjålet deres nyfødte barn.

- Det er en historisk mulighed, siger Esteban Beltrán, direktør for Amnesty International i Spanien, til det spanske dagblad El Periódico.

Han understreger videre, at det, der skal til, er, at regeringen garanterer juridisk og psykologisk hjælp til ofrene, og at det spanske retsvæsen vil fremme og sørge for udtømmende og uafhængige undersøgelser, så fakta i sagerne kan blive afklaret.