De kunne ikke holde det hemmeligt længere – den forsvundne præsident er død
Tanzanias præsident, der bekæmpede coronapandemien med bønner og urteekstrakt, er død – muligvis med corona.
I 19 dage anede folk ikke, hvor deres præsident var.
Tre søndage i træk var den stærkt troende præsident ikke set i kirken.
Myndighederne prøvede at berolige med, at alt var normalt, og at han arbejdede hårdt.
Hvis nogen antydede, at hans manglende tilstedeværelse havde noget med corona at gøre, risikerede de at blive straffet. For det var ikke en hvilken som helst præsident, det var Tanzanias John Magufuli.
Præsidenten der svor til bønner og urteekstrakt for at få bugt med smitten.
Præsident for et land, hvor det var forbudt at sige, at corona kunne være livsfarligt. Hvor der ikke var nogen restriktioner, ingen nedlukninger, hvor præsidenten latterliggjorde brugen af masker og gjorde nar af nabolandenes foranstaltninger, og hvor pandemien blev erklæret for afsluttet i juni sidste år.
Ikke siden maj har Tanzania rapporteret nogle tilfælde – officielt.
Måske får vi aldrig sandheden
- Hvis den hvide mand var i stand til at opfinde en vaccine, så ville han også have fundet vacciner mod Aids, cancer og tuberkulose nu, har Magufuli sagt.
Han var ingen tilhænger af vacciner og bad aldrig om at få nogen sendt til sit land. Coronavirus var en vestlig konspiration efter hans mening.
- Coronavirus, som er djævelen, kan ikke overleve Kristi legeme… den vil brænde øjeblikkeligt, proklamerede han fra alteret i en kirke.
Rygterne gik efter hans forsvinden. I mandags landede to fly i nabolandet Kenya, i den mindste af Nairobis to lufthavne, Wilson Airport.
De kom fra Tanzania, og det ene var et ambulancefly.
Det måtte være Magufuli, sagde folk.
Samtidig sagde den eksilerede oppositionspolitiker, Tundu Lissu, at han vidste, at det var Magufuli, der skulle behandles i Kenya - for corona.
Den officielle dødsårsag er noget med hjertet, men vi får måske aldrig sandheden at vide.
Han ryddede op – bogstaveligt talt
Magufuli gik under øgenavnet Bulldozeren.
For han buldrede frem, ikke mindst i sit opgør med den omfattende korruption og politikeres luksusliv. Han satte meget i værk, jernbaner, busser og anden infrastruktur.
Han aflyste fejringen af uafhængighedsdagen og gjorde i stedet dagen til en dag, hvor alle skulle rydde op og gøre rent. Han gik selv forrest og ryddede op foran embedsboligen.
For mange var han så stor en inspiration, at hashtagget #WhatWouldMagufuliDo (hvad ville Magufuli gøre?) dukkede op.
Men så begyndte alt det kedelige, forfølgelsen af oppositionen og knægtelse af rettigheder, som for eksempel pressefrihed. Hans eftermæle bliver nu især hans holdning til smitten, som han egentlig aldrig benægtede eksistensen af.
Men hans tilgang til den var besynderlig.
I dag aner ingen, hvad omfanget af smitten er i landet.
Hvad nu, Tanzania?
Det første, der sker nu, er, at vicepræsidenten, Samia Hassan, bliver indsat. Hun har været loyal mod sin chef. Men det skulle være mærkeligt, hvis hun havde samme holdning til pandemien som Magufuli. Hun har nu chancen for at rette noget op på skaden.
Bloomberg News skriver, at hun i modsætning til Magufuli er kendt som en moderat politiker, der søger enighed mellem parterne.
Oppositionsleder Tundu Lissu siger til BBC, at med John Magufulis død er der en mulighed for at lægge en ny kurs og træde tilbage fra katastrofens rand.