AstraZenecas vaccine er sikker og effektiv, konkluderer EMA

Vaccinen er kommet under mistanke, fordi man i blandt andet Danmark har konstateret blodpropper hos personer, som har modtaget vaccinen.

Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, har torsdag afgjort, at de fortsat vil anbefale brugen af AstraZenecas covid-19-vaccine.

- Det er en sikker og effektiv vaccine. Den beskytter personer mod coronavirus, indlæggelse og død, lyder det fra Emer Cooke, der er direktør i EMA, på et virtuelt pressemøde.

Beslutningen fra EMA kommer, efter vaccinen er kommet under mistanke, fordi man i blandt andet Danmark, Norge og Østrig har konstateret tilfælde af blodpropper hos personer, som har modtaget vaccinen.

Fordele er større end ulemper

EMA har nu undersøgt tilfældene og finder stadig, at vaccinen er sikker at benytte.

- Denne vaccine er sikker og effektiv, og dens fordele er meget større end risiciene, siger Sabine Straus, læge og leder af risikokomiteen under EMA, der har undersøgt AstraZenecas vaccine.

Emer Cooke tilføjer, at den svensk-britiske vaccine er mindst 60 procent effektiv, og resultater fra den virkelige verden viser, at det kan være endnu mere.

25 tilfælde ud af 20 millioner

Ud af næsten 20 millioner vaccinerede har man fundet 25 tilfælde med personer, der efter vaccinen har fået en form for blødning eller blodprop, fortæller Sabine Straus på pressemødet.

- Derfor tilføjer PRAC (sikkerhedskomiteen under EMA, red.) en advarsel med en beskrivelse af symptomer, så de kan blive genkendt, hvis de skulle opstå, siger Sabine Straus.

EMA konkluderer, at mængden af blodpropper er lavere, end det ville være forventet i en gruppe på den størrelse, siger Straus.

Kan ikke udelukke sammenhæng

BÃ¥de Emer Cooke og Sabine Straus understreger, at EMA fortsat ikke definitivt kan udelukke en forbindelse mellem blodpropper og AstraZenecas vaccine.

Derfor vil der nu blive igangsat yderligere undersøgelser af, om der er en sammenhæng.

Emer Cooke påpeger, at forekomsten af blodpropper stadig er yderst sjælden.

16 lande har suspenderet vaccinen

Rapporter om blodpropper har indtil videre fået Danmark og 15 andre EU-lande til at indstille vaccinationer med AstraZeneca-vaccinen.

Det gælder blandt andet Tyskland, Frankrig, Italien og Spanien.

Ifølge AstraZeneca selv viser data på 17 millioner vaccinerede personer i EU og Storbritannien ingen sammenhæng mellem vaccinen og blodpropper.

Også Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har tidligere på ugen sagt god for den svensk-britiske vaccine.