Coronavirus

EU truer med at blokere vacciner

EU-formand Ursula von der Leyen overvejer at blokere vacciner til lande, der ikke sender vacciner til EU.

EU-kommissionens formand Ursula von der Leyen truer nu med at stoppe eksporten af coronavacciner til lande, der ikke lever op til principperne om gensidighed.

Det skriver BBC.

Samtidig opfordrer kommissionsformanden Storbritannien til at sende flere vacciner til EU.

Ifølge kommissionsformanden er der i de seneste seks uger eksporteret ti millioner doser vaccine fra EU til Storbritannien, mens der ikke er kommet nogen vaccinedoser den anden vej.

- Vi står i århundredets største krise, og jeg vil ikke udelukke noget på nuværende tidspunkt. Vi skal sikre, at europæerne bliver vaccineret snarest muligt. Derfor skal produktionen og leveringen af vacciner i EU prioriteres, lød det onsdag fra Ursula von der Leyen.

EU har ifølge von der Leyen godkendt eksport af 41 millioner doser vaccine til 33 lande siden begyndelsen af februar.

EU har strammet eksportregel

EU indførte i januar en omstridt stramning af eksportreglerne for coronavacciner.

Stramningen blev indført i kølvandet på, at AstraZeneca meddelte, at man ikke kunne levere det lovede antal vaccinedoser til EU.

Eksportreglen betyder, at alle vaccineproducenter i EU fremover skal give EU-Kommissionen besked på forhånd, hvis de ønsker at eksportere vacciner til lande udenfor EU.

AstraZeneca havde lovet at levere omkring 100 millioner doser inden for den tidsramme. Nu står selskabet til kun at levere omkring 40 procent af det.

Vacciner til Australien blokeret

I starten af marts blokerede de italienske myndigheder på EU's foranledning en sending med 250.000 vaccinedoser fra AstraZeneca, der skulle have været til Australien.

De 250.000 blokerede doser var ifølge BBC produceret på en AstraZeneca-fabrik i Italien.

Ifølge CNN var det første gang, at EU’s skærpede eksportregler blev taget i brug.

Sendingen mod Australien blev blokeret på grund af den "fortsatte mangel på vacciner i EU og Italien og forsinkelsen i leveringer til EU og Italien", hed det i en udtalelse fra det italienske udenrigsministerium.

AstraZenecas vaccine i modvind

Siden er den svensk-britiske vaccine løbet ind i endnu større problemer.

Brugen af vaccinen er flere steder i Europa - heriblandt Danmark - blevet indstillet, efter at der er indrapporteret 30 tilfælde af blodpropper efter vaccination med AstraZeneca til det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA).

Blodpropperne er registreret i Danmark, Norge, Østrig, Bulgarien og Italien. Næsten fem millioner er blevet vaccineret med vaccinen i det område, EMA dækker.

EMA, WHO og AstraZeneca selv anbefaler indtil videre fortsat at bruge vaccinen. Og selvom flere lande i Europa har indstillet brugen af vaccinen, fortsætter både Storbritannien og Belgien med at bruge vaccinen.