Corona-pas på telefonen skal gøre det muligt at rejse i hele EU

EU-kommissionen foreslår, at det samme corona-pas skal gælde i alle 27 medlemslande.

EU-kommissionen vil skabe et digitalt coronapas, der skal gøre det lettere for EU’s 450 millioner indbyggere at rejse frit indenfor EU’s grænser til sommer – hvis de vel at mærke kan dokumentere, at de ikke udgør en corona-smittefare.

- Der bliver et certifikat til dem, der kan dokumentere, at de enten er vaccinerede, er testet negative for ganske nylig eller har været syge, så de har antistoffer i kroppen. Kan man dokumentere det, skal man kunne rejse frit indenfor EU’s rammer, forklarer TV 2’s tidligere EU-korrespondent Olav Christensen.

EU præsenterede ideen om et coronapas onsdag efter ugers diskussion mellem medlemslandene.

Medlemslande i Sydeuropa, der er afhængige af turistindtægter, er ivrige efter at få åbnet for, at turister fra andre EU-lande kan komme dertil til sommer.

Andre EU-lande – blandt andre Frankrig – har følt, at det var for tidligt, fordi kun fem procent af EU’s befolkning er fuldt vaccineret.

Accepterer andre vacciner

EU-kommissionens forslag indeholder derfor også andre muligheder end blot vaccination.

- Det er ikke en betingelse for at rejse, at man er vaccineret. Alle EU-borgere har en fundamental ret til at kunne rejse frit i hele EU, uanset om de er vaccinerede eller ej. Et digitalt certifikat vil gøre det lettere at benytte sig af denne ret, også ved at inkludere registrering af testning og af, at man er kommet sig efter sygdommen, siger EU-kommissionen i en udtalelse.

EU-kommissionen foreslår, at det bliver op til de enkelte medlemslandes regeringer, hvilke vacciner man vil anerkende. Det betyder, at lande, der måtte ønske det, kan acceptere vacciner som den russiske Sputnik eller den kinesiske Sinovac, også selv om de ikke er godkendt i EU.

Det gratis coronapas er et tilbud til alle EU-borgere, og også Island, Norge, Schweiz og Liechtenstein vil blive tilbudt at lade deres indbyggere være med. For de borgere, der ikke kan have corona-passet på en smartphone, bliver det også muligt at få det på papir.

EU-kommissionens forlag skal drøftes på et EU-topmøde i næste uge.