Udland

Verdens bedste vaccine-land ligger nu i kaos

Brasilien er røget ned på sidstepladsen efter at have været anerkendt som landet med den bedste strategi til at bekæmpe folkesygdomme.

Brasilien er på tre år gået fra at være verdens bedste til at vaccinere befolkningen til nu at ligge i bunden med overfyldte hospitaler og over en kvart million døde. Men så sent som i 2018 roste Verdenssundhedsorganisationen WHO og den panamerikanske sundhedsorganisation PAHO landet for at levere verdens hidtil største vaccinationsprogram for at bekæmpe den dødelige tropesygdom gul feber.

Nu er situationen den modsatte. Det ene tilbud om vaccine efter det andet er mødt med nejtak fra præsident Jair Bolsonaro. To sundhedsministre har sagt op i desperation. Og verdens bedste vaccineproducenter har fået fornærmelser fra præsidenten i stedet for taknemlighed.

Polio, røde hunde og influenza

Brasiliens kapacitet for at vaccinere er lige så imponerende, som den er ukendt i udlandet. Landet har én af verdens største gratis sundhedstjenester, noterer The New York Times i en oversigt. Det national immuniseringsprogram fra 1973 fik tidligt udryddet polio og røde hunde og tilbyder 20 forskellige vacciner i hver eneste kommune i landet.

Man har altså infrastrukturen til opgaven. Helt tilbage i 1980 vaccinerede landet 17-18 millioner børn mod polio på en enkelt dag. Senere, i 2010, blev 89 millioner vaccineret mod svineinfluenza i løbet af fire måneder. Og sidste år blev 70 millioner brasilianere vaccineret mod influenza, skriver Vanessa Barbara, der er klummeskribent i O Estado de São Paulo, landets mest anerkendte avis.

Traditionelt tager Brasilien vaccinering så alvorligt, at man tilmed har en særlig vaccine-maskot, ”Zé Gotinha” (den lille dråbe).

Men alt det var før, præsident Bolsonaro besøgte USA's præsident Donald Trump og kopierede ham så meget, at han sidste år importerede medicin, som beviseligt var ubrugeligt. Og derefter blev vaccine efter vaccine mødt med et "nejtak" fra præsidenten.

Nej tak til Pfizer, Kina og WHO

Allerede i august 2020 blev et tilbud fra selskabet Pfizer på 70 millioner doser til levering i december afvist. Pfizer kom med endnu to tilbud, som også blev afvist. Præsidenten betegnede ifølge Vanessa Barbara vilkårene som urimelige. De svarede til den ordning, som Israel fik.

Bolsonaro sagde også nej til et tilbud fra selskaber i Indien og Sydafrika om at kunne få gratis patent på deres vacciner. Forslaget kom via WHO. Endelig i januar gik Brasilien med til at bestille vacciner men kun fra AstraZeneca, som ligesom i Europa leverede med betydelig forsinkelse.

Samtidig brugte præsidenten måneder på at rakke ned på den tilgængelige CoronaVac vaccine fra det kinesiske firma Sinovac - ifølge brasiliansk presse fordi den blev anbefalet af hans politiske rival, delstaten São Paulos guvernør, João Doria.

Nu er Brasilien så kommet bag i køen. En lokal produktion af vaccine er ved at komme i gang. Og vacciner er på vej fra Indien, ligesom WHO hjælper via Covax-programmet. Men dommen fra epidemiolog Jesem Orellane på forskningsinstituttet Lowy er, at landet har verdens ringeste indsats over for corona.

Dermed er situationen på hospitaler overalt i landet desperat. Landets førende sundhedsforskere i det officielle institut Fiocruz siger, at situationen i de største byer er på kanten af sammenbrud. I næsten samtlige delstaters hovedstæder har intensivafdelingerne mere end 80 procent af sengene optaget. I de to største byer, Rio og São Paulo er situationen endnu værre. Og i hovedstaden Brasilia samt to delstatshovedstæder er der ifølge BBC flere patienter, end der er senge. Fiocruz taler om ”sammenbrud”.

Fra 15.000 til 278.000 døde

Epidemiologen Dr. Pedro Hallal fra Rio Grande do Sul siger til BBC, at kun massevaccination kan redde landet fra "en massiv tragedie".

Præsident Bolsonaro har til gengæld ikke længere en Donald Trump, han kan læne sig op ad, som han begejstret gjorde det i de seneste år, hvor han har set sig som en brasiliansk præsident Trump. Og i denne uge ventes han at erkende sit endelige nederlag over for coronaen. Ifølge tirsdagens The Guardian står han over for at fyre sin tredje sundhedsminister, Eduardo Pazuello, efter ti måneders katastrofer.

Mens de to første ministre gik i protest, må Bolsonaro nu skille sig af sin tredje minister, som fik jobbet, dels fordi han altid var enig med præsidenten, og dels fordi han kom fra militæret ligesom Bolsonaro selv. Da Pazuello blev udnævnt i maj sidste år, var 15.000 brasilianere døde af Covid-19. Nu er tallet på mere end 278.000.

Ikke mærkeligt, at sundhedsministerens tilnavn er blevet "Pesadello" - mareridtet. Der er rejst sag mod ham for at være ansvarlig for coronakatastrofen i junglehovedstaden Manaus. Han kan se frem til at blive skrevet ind i et af de mørkeste kapitler i Brasiliens historie - efter alt at dømme på samme side som præsident Bolsonaro.