Coronavirus

Udbredt vaccineskepsis i Afrika, og det kan blive et problem for resten af verden

Danmarks pause fra AstraZenezas vaccine er ikke godt for afrikanernes tillid til vacciner.

Ikke nok med, at der slet ikke er kommet nok vacciner til Afrika. De vacciner, der faktisk er kommet, bliver ikke brugt i det omfang de burde, og det går for langsomt. Selv de steder, hvor man er klar, hvilket ellers har været – og stadig er – problemet i mange afrikanske lande.

Skepsissen overfor covid-19 vacciner vokser for hver dag. Det er dårlige nyheder. Ikke bare for afrikanerne, men også for os i den vestlige verden.

For de fleste eksperter er enige om, at det gælder om at få vaccineret så mange afrikanere så hurtigt som muligt, så der ikke opstår nye varianter, som de kendte vacciner ikke kan stille noget op imod. Ingen er sikre, før alle er sikre, lyder det fra FN’s udviklingsorganisation, UNDP.

Skepsissen har mange årsager. Nogen har det ikke helt godt med, at det tog så kort tid at udvikle vaccinen. Hvorfor – spørger de – har man så ikke for længst fundet vacciner mod andre dødelige sygdomme?

”Hvorfor vil præsidenten ikke lade sig vaccinere”

En af dem, der stiller dette spørgsmål, er Tanzanias præsident John Magufuli, der netop nu efter al sandsynlighed er indlagt et sted i udlandet - smittet med covid-19. Det siger flere kilder, blandt dem landets oppositionsleder, Tundu Lissu.

I januar blev præsidenten citeret i flere afrikanske medier for at sige:

- Hvis den hvide mand har fundet en vaccine, så ville han også have fundet en vaccine for AIDS, cancer og tuberkulose nu.

En anden årsag er politiske ledere, som ikke har fået vaccinen endnu. Det er for eksempel tilfældet med Kenyas præsident. Det vækker skepsis. Hvad er han bange for? spørger mange.

- Hvis vores ledere ikke tager vaccinen, hvordan kan jeg så, når jeg ikke kender den? Jeg skifter ikke mening, før jeg er overbevist, siger den 30-årige Wamalwa Odhiambo til avisen The Standard.

Præsidenten siger, at han tager imod stikket, når det er hans tur. Og at det i øvrigt er lige meget, hvad han gør. Hvis han stiller sig forrest, vil han også blive kritiseret for at udnytte sin position.

Danmarks afvisning af AstraZeneca ikke godt for afrikanernes tillid

Religiøse overbevisninger spiller også ind. Kirken har stor magt i mange afrikanske lande. Man gør, hvad der bliver sagt. I Kenya gik de katolske lægers organisation ud og sagde, at vaccinerne skulle man holde sig fra, fordi de ikke er gennemprøvet nok. Selve kirken sagde det modsatte, og folk blev mere forvirrede og skeptiske.

Skepsisen er ikke blevet mindre af alt postyret omkring AstraZeneca-vaccinen og problemerne med den i mange europæiske lande blandt andet Danmark. Det har trukket overskrifter her på kontinentet. Andre lande har fulgt Danmarks eksempel med endnu flere overskrifter til følge. Ikke godt for tilliden til lægevidenskaben.

Mistilliden er ødelæggende

Både videnskaben, fagforeninger og andre forsøger at overbevisee folk til at tage vaccinen for at få inddæmmet virussen til gavn for alle.

- Den skepsis og mangel på tillid til regeringen, som vi ser, er for meget. Det handler om vores liv. Det er en individuel beslutning, ikke regeringens, om man vil være med til at beskytte vores elskede, siger Githinji Gitahi, der er leder af Amref Health Africa, til avisen The Daily Nation.