Udland

Tyske turister tilbage på Mallorca - men ikke alle er glade

Tyskerne slipper nu for karantæne efter rejser til De Baleariske Øer, og det vækker stor begejstring i Spanien. Men også bekymring.

Siden De Baleariske Øer søndag blev taget af listen over områder med høj risiko for coronasmitte, har det tyske luftfartsselskab Eurowings, et lavprisselskab under Lufthansa, mere end fordoblet afgangene mellem Tyskland og den spanske ferieø Mallorca, skriver det lokale dagblad Diario de Mallorca.

Og det vækker stor begejstring hos de lokale restaurationsejere, caféer og barer - ja, hele den store sektor der lever af turisme.

Det er det her, mallorcinerne har hungret efter længe. Turister med penge på lommen.

For siden marts sidste år er tilværelsen for mange vendt op og ned. Det er turisterne, der giver indtjening. Og dem har der været praktisk talt ingen eller meget få af det seneste år.

Men med tyske turister på vej i hobetal er der håb, fortæller en hoteldirektør til den spanske tv-kanal Antena 3:

- Vi er rigtig glade. Vi har oplevet en vigtig og markant stigning i reservationer, forklarer Xisca Sitjar, direktør, Hotel Rui Bravo.

Men der er malurt i bægeret.

Langt flere coronasmittede i Tyskland skaber frygt

Der ikke kun begejstring at spore i de regioner, der ud over de De Baleariske Øer også tæller blandt andet Valencia og Murcia.

For spanierne er lige knap på vej ud af den tredje coronabølge. Og selvom smittetallet på eksempelvis De Baleariske Øer er helt nede på 19,4 per 100.000 indbyggere den seneste uge, så kan det hurtigt gå galt.

Restriktionerne gælder for alle. Dem der er her, og dem der kommer her

Iago Negueruel, talsmand for regeringen på De Balerariske Øer

Eksperter advarer allerede om, at en fjerde bølge er en reel risiko. Og mange i Spanien spørger sig selv, om det er en god idé at åbne for tyskere, der kommer fra et land, hvor smittetallet nærmer sig 80 per 100.000 indbyggere den seneste uge.

Talsmanden for den regionale regering på De Baleariske Øer opfordrer da også til stor forsigtighed og understreger, at man vil lave kampagner rettet mod de tyske turister, så de er klar over og følger de restriktioner, der stadig gælder i kampen mod smittespredning:

- Restriktionerne gælder for alle. Dem der er her, og dem der kommer her, siger Iago Negueruel, talsmand for den regionale regering på De Baleariske Øer.

Og talsmanden peger på, at turisterne eksempelvis kun må spise aftensmad på deres hoteller og sidde maksimalt fire ved samme bord. Desuden slår talsmanden fast, at lige nu handler det først og fremmest om at holde fast i de gode lave smittetal med øjnene rettet mod sommeren, som trods alt er langt vigtigere end påsken.

Tysk regering fraråder rejser

I Tyskland har regeringen set sig nødsaget til at understrege over for de solhungrende tyskere, at de fraråder, at man rejser til udlandet. Samme melding kommer fra mange eksperter, der finder det risikabelt og uhensigtsmæssigt at rejse, som situationen er i Tyskland. Og som også advarer om konsekvenserne af at forsamle sig i store mængder på eksempelvis Mallorca.

En professor ved universitetet i München advarer om, at man kan risikere et nyt Ischgl, med henvisning til smittebomben sidste år på et østrigsk skisportssted i Tyrol.

- Dybest set er det en katastrofe. Vi så, hvad der kan ske ved store rejsebegivenheder - Ischgl er et nøgleord, siger Jürgen Schmude, professor i turistøkonomi og bæredygtighed, München Universitet.

Og professoren forklarer videre, at konsekvensen af de mange tyske turister på Mallorca meget vel kan blive, at øen må lukke hårdt ned igen om en tre ugers tid.

En anden tysk ekspert hejser også det røde flag. Han er epidemiolog og mener, at Tyskland er på vej i en eksponentiel stigning med smittetal, der kan vokse med 20 procent om ugen.

- Vi er lige præcis på kanten af den tredje bølge. Det kan ikke længere bestrides. På dette tidspunkt har vi lempet restriktionerne, og det fremskynder den eksponentielle vækst, siger epidemiologen Dirk Brockmann fra Robert Koch Instituttet til tv-kanalen ARD.

Det er i øvrigt ikke kun Spanien, som tyskerne kan rejse til. Dele af Portugal vil også blive åbnet samt Bahamas og danske Nordjylland.