Coronavirus

Mindst 30 briter har fået blodpropper efter AstraZeneca-vaccine - derfor vaccinerer Storbritannien alligevel løs

Selv om en række briter har fået blodpropper, efter de er blevet stukket med AstraZeneca-vaccinen, advarer Storbritannien mod at droppe vaccinen.

I Storbritannien er 30 mennesker blevet ramt af blodpropper, efter de har fået sprøjtet en dosis AstraZeneca-vaccine mod coronavirus i overarmen.

Det oplyser den britiske lægemiddelstyrelse MHRA til TV 2.

TV 2 har forgæves spurgt, hvor gamle dødsofrene var, og om de havde nogle af de usædvanlige symptomer, der for eksempel er blevet registreret i Skandinavien.

De to dødsfald i Danmark og Norge har vist samme "usædvanlige sygdomsbillede" med et lavt antal blodplader, blodpropper i små og store kar samt blødninger, lyder det fra den danske Lægemiddelstyrelse.

Men det er ikke oplysninger, den britiske lægemiddelstyrelse har.

MHRA er stadig ved at analysere data fra de seneste to uger, og omfanget af blodpropper dækker derfor knap to måneders vaccinationer med AstraZeneca fra 4. januar frem til 28. februar.

Ryster på hovedet af Europa

Storbritannien er det land i verden, der har vaccineret allerflest borgere med netop denne vaccine.

Siden den første brite blev vaccineret med den svensk-britiske vaccine 4. januar har 11 millioner briter har fået mindst et stik med AstraZenecas vaccine mod coronavirus.

I samme periode er lidt over 140.000 danskere blevet vaccineret med doser fra AstraZeneca.

Men selv om omfanget og karakteren af blodpropperne i forbindelse med AstraZeneca-vaccinen har skabt overskrifter i Danmark og resten af EU, har det omvendt ikke sat dagsordenen i Storbritannien.

I steder ryster briterne på hovedet af os i Danmark og resten af Europa og smøger gerne ærmerne op for at få et skud af de coronaknusende dråber.

For selv om en voksende liste af lande har suspenderet brugen af vaccinen fra AstraZeneca, skaber det ikke panderynker hos de briter, som TV 2 tirsdag morgen mødte i kø foran London Science Museum, der er et vaccinationscenter.

. Video: Søren Søgaard Jensen

- Videnskaben råder os til at tage den, så det vil jeg stadig gøre, siger en ældre mand.

- Vaccinerne er mere eller mindre ens, og den fra Oxford er ikke dårligere end de andre. Det har jeg i hvert fald læst, siger en kvinde, der venter et andet sted i køen.

Og ser man på antallet af blodpropper, er der noget om det: 28. februar havde MHRA fået 38 indberetninger om blodpropper i kølvandet på 11,5 millioner vaccinationer med Pfizers vaccine, som er den anden vaccine, der er rullet ud i Storbritannien.

Forundring og forudrettelse

I Storbritannien er AstraZeneca-vaccinen i langt højere kurs end i Danmark og andre europæiske lande. Da den blev taget i brug, blev der i pressen skrevet om briter, der gerne ville takke nej til Pfizer-vaccinen for i stedet at tage kampen op mod coronavirus med britiske vaccinedråber i blodet.

Og de seneste dage er stemningen præget af forundring - og for nogle forurettelse.

For der er briter, der oplever dette som en stribe EU-landes afvisning af den delvist britiske vaccine end en rettidig omhu i lande, der har noteret sig blodpropper i forbindelse med det føromtalte "usædvanlige sygdomsbillede".

Lyn-analyse

I Storbritannien føler man, at man har fat i den lange ende ved at fortsætte udrulningen. Man hæfter sig ved, at det er de enkelte EU-landes politiske beslutning at sætte vaccinen på pause, og man skeler til kontinentet og ser et kaos. Det står i modstæning til den britiske vaccineudrulning, som mange briter anser for en succes - man kom hurtigt i gang, og der er bred opbakning. Det spiller også ind, at vaccinen er hjemmeproduceret på Oxford Universitet, der anses for et af verdens fineste. Dem bør man ikke betvivle. Og slet ikke, når EMA stadig vurderer, at der er tillid til vaccinen.

Coronavirus er farligere end vaccinen

De samme toner lød fra premierminister Boris Johnson mandag aften.

- Vi har en af de skrappeste og mest erfarne lægemiddelstyrelser i verden. De ser ingen grund til at indstille vaccineudrulningen, og det gælder for alle de vacciner, vi bruger lige nu, sagde han.

Og han bakkes op af britiske læger, der samtidig er bekymrede for, hvad pausen kan betyde for kampen mod coronavirus - og om den kan koste endnu flere dødsfald, end vaccinerne er mistænkt for.

- Fordelen ved at tage vaccinen opvejer i den grad risikoen, selv om disse hændelser kan knyttes til vaccinen – hvilket vi i øjeblikket ikke ved, om de kan, siger den kliniske epidemiolog Deepti Gurdasani til Sky News tirsdag morgen.

Han understreger, at det er vigtigt, at bekymringerne i Europa undersøges "grundigt, men hurtigt", men råder den britiske befolkningen til at få vaccinen - selv om bekymringerne viser sig at holde stik i virkeligheden.

- Risikoen for at dø af covid-19 og sårbarheden i de aldersgrupper, der netop nu vaccineres, er meget høj.

Over 200.000 bivirkninger

I løbet af januar og februar har de britiske myndigheder modtaget rapporteringer om formodede bivirkninger i deres database, der registrerer hver enkelt indrapportering som et gult kort.

Der er indrapporteret 54.180 "gule kort" for AstraZeneca vaccinen indtil 28. februar. Det svarer til mellem tre og seks indrapporteringer per 1000 givne doser, og det billede er stort set det samme som for Pfizer/BioNTechs vaccine.

Fordi hvert gult kort kan indeholde flere formodede bivirkninger, er der blevet indberettet 201.622 bivirkninger i forbindelse med vaccinen fra AstraZeneca. Langt størstedelen drejer sig om de almindelige og ufarlige bivirkninger som hovedpine, feber og ømhed omkring stikket.

De er ubehagelige, men ufarlige, og en del af dem oplever man, fordi vaccinens effekt sætter ind. Herunder kan du se, hvordan indberetningerne af formodede bivirkninger fordeler sig over de britiske øer:

Hvis man zoomer ind på de indberetninger, der drejer sig om de såkaldte anafylastiske reaktioner, alvorlige allergiske reaktioner, er tallet for hele Storbritannien 194 blandt AstraZeneca-vaccinerede.

Det er en smule lavere end blandt folk, der er vaccineret med Pfizers vaccine.

Alt i alt viser det britiske overvågningssystem, at begge vacciner er sikre, lyder det fra Professor Anthony Harnden, der er en del af den britiske ekspertkomite for vacciner.

Ifølge ham er der heller ingen grund til at blive bekymret over blodpropperne, når man ser på de gule kort i indberetningssystemet.

- Vi ser på dataen på daglig basis, og vi ser ingen sammenhæng mellem blodpropper og vaccinen, siger han til Sky News.