Udland

Ny Hebdo-tegning skaber debat: Dronning Elizabeth kvæler hertuginde Meghan, som var hun George Floyd

Endnu en forside fra Charlie Hebdo vækker stor debat.

”Hvorfor Meghan trådte tilbage?", spørger Dronning Elizabeth, mens hun med mord i øjnene presser sit knæ mod hertuginde Meghans hals.

"Fordi jeg ikke længere kunne trække vejret!," svarer Meghan.

Sådan tager forsiden sig ud på den seneste udgave af det franske satiremagasin Charlie Hebdo efter prins Harry og hertuginde Meghans interview med talkshowdronningen Oprah Winfrey i sidste uge.

Og tegningen har skabt stor debat:

- Det her er forkert på alle tænkelige måder, lyder dommen blandt andet fra Halima Begum på Twitter. Hun er administrerende direktør for den britiske tænketank Runnymede Trust, der arbejder med racelighed.

Men sådan ser formand for Danske Bladtegnere, Erik Petri, slet ikke på det:

- Jeg synes, at den er pissesjov.

Reference til George Floyd

Charlie Hebdos forside drager paralleller til politidrabet på George Floyd i den amerikanske delstat Minnesota sidste år.

Her flyttede betjenten Derek Chauvin ikke sit knæ fra Floyds hals, selvom Floyd gentagne gange sagde, at han ikke kunne trække vejret.

Sagen sparkede gang i store protester over hele USA mod politivold og racisme og sparkede nyt liv i Black Lives Matter-bevægelsen, som startede i 2013.

Mener, at Charlie Hebdo er racistisk

Forsiden har affødt hundredvis af reaktioner på Twitter, hvor mange ser Hebdo-tegningen som racistisk:

- Dronningen afbilledet som George Floyds drabsmand, der knuser Meghans hals? Meghan, som siger, at hun ikke kan trække vejret? Dette skubber ikke grænser eller får nogen til at grine eller udfordrer racisme. Det nedgør problemstillingerne og vækker forargelse over hele linjen, skriver Halima Begum, administrerende direktør for den britiske tænketank Runnymede Trust, på Twitter.

Også Nadine White, korrespondent på avisen The Independent skriver:

- Det franske magasin Charlie Hebdo gør nar ad mordet på George Floyd og Meghans bekymringer omkring racisme.

Rettet mod Meghan

Men de har fuldstændig misforstået pointen, siger Erik Petri, formanden for Danske Bladtegnere.

Charlie Hebdo er nemlig et meget venstreorienteret blad, som faktisk støtter Black Lives Matter og kampen mod racisme:

- Når du tænker på Charlie Hebdo, skal du tænke på et blad, som er en blanding af de mest rabiate fra ungdomshuset, Enhedslisten og hippier fra tresserne. Så det, at de bliver beskyldt for racisme og sexisme, det hænger jo ikke sammen.

Ifølge ham er tegningen derimod en kommentar til Meghans privilegieblindhed – at hun er et overklasseløg, der forsøger at høste sympatipoint.

- Det, de siger med tegningen, er, at Meghan skamrider Black Lives Matter for egen vindings skyld. Hun forsøgte at skabe et billede af sig selv som offer for racisme, og så siger de: ”Hvordan fanden kan du sætte lighedstegn mellem dig, millionæren Meghan Markle, og fattige amerikanere, som ikke har nogen retsstat?”.

Erik Petri peger på, at hertuginden i interviewet med Oprah Winfrey blandt andet siger, at bladene skrev negative kommentarer om hende, ”blot fordi hun trak vejret”, og det taler Hebdo-tegningen ind i.

Kritik preller af

Den franske debatkultur og Charlie Hebdo er generelt ikke bange for at tage fløjlshandskerne af og komme med en skarp kommentar.

Derfor tror Erik Petri heller ikke, at Twitter-stormen og racismebeskyldningerne vil påvirke det franske satiremagasin i særlig grad. Tværtimod:

- Jeg siger dig: De har en fest, fordi de bare sidder og tænker: "Hold kæft, hvor er der mange idioter, der ikke kan finde ud af at aflæse et billede", siger han.

Charlie Hebdo blev for alvor internationalt kendt, da bladet blev udsat for et terrorangreb som hævn for en tegning af profeten Muhammed på forsiden.