Merkels parti lider historisk nederlag ved delstatsvalg

De første af en række delstatsvalg lover ikke godt for CDU i Tysklands supervalgår.

Angela Merkels parti, CDU, led to smertelige nederlag søndag, da der var delstatsvalg i Baden-Württemberg og Rheinland-Pfalz.

- For at sige det ligeud, så er dette ikke en god valgaften for CDU, sagde Paul Ziemiak, generalsekretær for partiet, sent i går aftes.

I Baden-Württemberg gik 24,1 procent af stemmerne ifølge de foreløbige exit-polls til CDU – en tilbagegang på 2,9 procentpoint i forhold til seneste valg i 2016.

I delstaten Rheinland-Pfalz gik partiet 4,1 procentpoint tilbage og endte pĂĄ 27,7 procent.

Begge resultater er historiens værste for de konservative kristendemokrater i de to delstater.

Sejr til de grønne

Samtidig fik De Grønne næsten hver tredje stemme i Baden-Württemberg – partiet gik frem med 2,3 procentpoint.

Oven på det resultat ser det ud til, at De Grønnes ministerpræsident Winfried Kretschmann kan fortsætte på posten i delstaten.

I Rheinland-Pfalz var det Socialdemokraterne, der havde grund til at smile. Her fĂĄr SPD 35,7 procent af stemmerne trods en lille tilbagegang.

Lyn-analyse

Spørgsmålet op til delstatsvalgene var, hvorvidt CDU i kølvandet på korruptionsskandalen slap med skrækken eller fik et decideret chok. Vi befinder os i chok-stadiet nu. De dårlige resultater er et problem for ”hobbitten fra Aachen”, CDU`s nye formand, Armin Laschet. Diskussionen om, hvem der skal være kanslerkandidat for CDU/CSU, vil tage til i styrke nu. Resultaterne har nemlig åbnet op for spekulationerne, hvorvidt CDU/CSU formår at formøble det store forspring i meningsmålingerne frem mod efterårets valg og ender med at miste både Merkel og magten. Hvem sagde, at tysk politik er kedelig?

Lover ikke godt i supervalgĂĄr

Valgene var de første i en stribe af delstatsvalg, der kulminerer i det landsdækkende parlamentsvalg 26. september.

Her stiller Merkel ikke op, og derfor er det den nye partileder Armin Laschet, der er kørt i stilling som partiets bud på Tysklands næste forbundskansler.

De første delstatsvalg anses som en lakmustest for det nye CDU uden Merkel.