Coronavirus

Historisk stramme restriktioner i Oslo

Kommunen indfører blandt andet et forbud mod at have mere end to besøgende i private hjem.

I Oslo strammes restriktionerne nu, efter at 1967 personer fra Oslo blev registreret smittet med coronavirus i forrige uge.

Derfor indfører kommunen ifølge VG et forbud mod at have mere end to besøgende i private hjem, ligesom børnehaver lukker ned i påskeugen.

- Dette er meget indgribende og alvorlige tiltag. Vi ved, at der er for mange som samles i private hjem og derfor har for tæt kontakt, siger borgmester i Oslo, Raymond Johansen, på et pressemøde mandag aften.

Kommunen skærper også restriktionerne for eleverne i folkeskolen og på videregående uddannelser, der kan se frem til hjemmeundervisning.

- Tiltagene lægges oven i de allerede eksisterende restriktioner, og samlet set vil det være de mest indgribende restriktioner i Oslo under pandemien. Men som jeg tidligere har sagt, så er vi villige til at gøre, hvad der skal til, siger Raymond Johansen.

Allerede i sidste uge sagde den norske statsminister Erna Solberg, at epidemien i Norge er ustabil og smittespredningen for høj.

Har suspenderet vaccine

Oven i nedlukningerne kommer historien om, at en ansat i det norske sundhedsvæsen er død, efter at være blevet vaccineret med AstraZeneca-vaccinen.

Den norske lægemiddelstyrelse har dog ikke fundet bevis for, at der er en sammenhæng.

Den afdøde var under 50 år, og hun var blevet vaccineret en uge forinden hun afgik ved døden efter en blodprop i hjernen.

Fredag døde en anden sundhedsarbejder af en blodprop efter at være blevet vaccineret.

Lægemiddelstyrelsen i Norge har suspenderet vaccinationer med AstraZeneca, indtil de har undersøgt, om der en sammenhæng.

Ingen beviser for sammenhæng

Den norske sundhedsstyrelse er nu i gang med at undersøge, om der er en særlig patientgruppe, der ikke skal have tilbudt AstraZeneca-vaccinen.

Direktøren for Oxfords vaccinegruppe, Andrew Pollard, der har været med til at udvikle AstraZeneca-vaccinen, understreger over for BBC Radio, at der i deres data ikke er beviser for, at vaccinen medfører blodpropper.

WHO understreger mandag ligeledes, at der ikke er beviseligt sammenhæng mellem blodpropper og AstraZeneca-vaccinen, og at det er almindelig rutine at igangsætte en undersøgelse.