Coronavirus

Amerikanske unge trodser corona og tager på spring break

Fredag var den travleste dag for amerikanske lufthavne i et år.

Øl, shots og solskoldninger. Amerikanske studerende tager i disse dage hul på den årlige spring break-ferie, hvor de valfarter på tværs og langs af landet til fest under varmere himmelstrøg.

Det sker, til trods for at USA fortsat registrerer mere end 1000 coronarelaterede dødsfald om dagen. Og stor aktivitet blandt de unge vil kunne forpurre den positive udvikling, landets smittekurve er i, siger eksperter til CNN.

- Det er den perfekte storm, lyder det fra Peter Hotez, dekan på Baylor College of Medicine, til tv-stationen.

Florida frygter festende unge

Mens mange europæiske lufthavne stadig står gabende tomme, rejste flere end 1,3 millioner amerikanere fredag gennem de amerikanske lufthavne, lyder det i en opgørelse fra USA's transportministerium. Det gjorde dagen til den travleste siden 15. marts sidste år – ikke engang jul eller thanksgiving sendte så mange amerikanere i luften på én dag.

De mange rejsende vækker bekymring i solskinsstaten Florida, som er blandt de mest yndede rejsemål under forårsferien.

- Vi ser for meget spring break-aktivitet. Vi har et problem med for mange mennesker, der kommer hertil for at slå sig løs. Vi er bekymrede, og det er meget udfordrende, siger borgmesteren i Miami Beach, Dan Gelber, til CNN.

Længere nordpå i Orlando opfordrer borgmesteren de besøgende til at tage coronaforbehold.

- Vi er som samfund kommet langt med at bremse spredningen af virus. Når I nyder vores by og skønne vejr, så fortsæt venligst med at tage jeres forbehold for pandemien, skriver Orlando-borgmester Buddy Dyer på Twitter.

I videoen her kan du se, hvordan spring break blandt andet tog sig ud i Florida sidste år. Det vakte ramaskrig verden over:

Under den såkaldte 'spring break', fester mange studerende traditionelt på de amerikanske strande. I Miami ærgrer de unge sig derfor over udsigten til lukkede barer som følge af corinavirussen. Video: Anders Masannek Jørgensen

Flere delstater genåbner

Mens det amerikanske vaccinationsprogram udrulles, og smittetallene fortsætter nedad, har flere delstater valgt at lempe på restriktioner og i nogle tilfælde indføre en fuld genåbning.

Den største stat til at lempe på restriktionerne er Texas. Her har guvernør Greg Abbott opfordret alle butikker til at åbne og har fjernet et statsligt påbud om mundbind. Det samme er sket i Mississippi og Wyoming.

Og mens Texas genåbner, er en række universiteter i staten bekymrede for udsigten til smitte under forårsferien. Derfor har flere universiteter valgt at annullere eller kraftigt reducere de studerendes ferie.

Keandra Hunt er studerende på Texas Tekniske Universitet, og ifølge hende kommer reglerne om kortere ferieperiode ikke til at stoppe de studerende fra at rejse, det siger hun til mediet Texas Tribune.

- Hvis du kun har en tredages weekend én gang på en måned, så giver det de studerende mulighed for at rejse, for det gør de uanset. Hvis vi havde en normal spring break-periode ville vi få alle coronatilfælde på én gang, nu spreder vi det bare ud i stedet, siger hun.

Spring break-perioden strækker sig normalt fra marts og ind i april.