Udland

Voldsom kritik af politiets fremfærd, da kvinder mødtes for at sørge

Drabet på Sarah Everard har udløst en bølge af vidnesbyrd på sociale medier fra kvinder, der føler sig utrygge på gaderne i Storbritannien.

Hundreder af mennesker samledes fredag aften i parken Clapham Common i det sydlige London for at mindes Sarah Everard, der blev fundet dræbt i onsdags efter at være meldt savnet i en uge.

Mindehøjtideligheden var i første omgang blevet aflyst, fordi politiet fastslog, at den ville bryde coronarestriktionerne.

Alligevel mødte flere hundreder af mennesker op til mindehøjtideligheden, og efter opfordringer fra politiet om at opløse højtideligheden udbrød der sammenstød mellem politi og de fremmødte. Flere engelske medier melder om fire anholdte.

Det har ført til kritik af politiet i London for at være for hårde og for ufølsomme. Blandt andet kalder Labour-leder Keir Starmer scenerne ved mindehøjtideligheden for "dybt foruroligende".

"Kvinder samledes for at sørge over Sarah Everard – det skulle de have lov til i fred. Jeg deler deres vrede over måden, dette er blevet håndteret på. Sådan skal politiet ikke håndtere denne protest," skriver han på Twitter.

Også Londons borgmester, Sadiq Khan, er utilfreds med politiets behandling af folk ved mindehøjtideligheden og kalder det "uacceptabelt".

Tidligere lørdag viste folk deres respekt for den dræbte ved et midlertidigt mindesmærke, der er opstillet ved Clapham Common, hvor Sarah Everard sidst blev set i live.

Blandt de mennesker, der besøgte det midlertidige mindesmærke, var hertuginde Kate, der er gift med prins William.

En talsperson for hoffet siger ifølge nyhedsbureauet Reuters, at Kate "kan huske, hvordan det var at gå rundt i London om aftenen, inden hun blev gift."

Boris Johnsons indenrigsminister har lovet en undersøgelse af politiets håndtering. Samtidig siger formanden for De Liberale Demokrater, at politichefen i London skal gå af.

Har rystet Storbritannien

Sarah Everard forsvandt onsdag den 3. marts, da hun var på vej hjem fra en vens hus til fods. Hun var savnet i en uge, inden liget af hende blev fundet onsdag i en skov i Ashford i Kent - cirka 80 kilometer fra det centrale London.

En 48-årig politibetjent i Metropolitan Police, Wayne Couzens, er sigtet for at have bortført og dræbt Sarah Everard.

Sagen har rystet Storbritannien og har udløst en debat om sikkerheden for kvinder og deres frygt for at gå alene på gaden.

Ifølge forfatter og tidligere Storbritannien-korrespondent Lone Theils er coronanedlukningen med til at gøre sagen særligt aktuel.

- Det rammer lige ned i noget, der gør ondt. Noget at de eneste man kan gøre i et nedlukket London er at gå på gaden og besøge venner. Det var det Sarah Everard gjorde, siger Lone Theils til TV 2.

- Det rammer ned i en frustration blandt kvinder over hele landet. I forvejen skal man som kvinde være forsigtig, mens der eksisterer en følelse af, at politiet ikke er deres ven. Sarah Everand valgte den sikre rute og tog forbehold, alligevel blev hun dræbt, uddyber Lone Theils.

Stærke reaktioner på sociale medier

På sociale medier, under hashtaggene #SarahEverard og #ReclaimTheStreets, deler britiske kvinder deres vidnesbyrd om både konkrete episoder og deres oplevelser af utryghed og vold både i nattelivet og i hverdagen.

"Jeg vil leve i verden, hvor vores døtre ikke skal gå med nøglerne i hånden, hvor de kan bære hovedtelefoner og ikke behøver at krydse gaden for at undgå en gruppe mænd. Vaner, der er så indgroede at vi har accepteret dem som normale," lyder det i et Twitter-opslag.

Johnson under pres

Også politisk er der kommet øget fokus på kvinders sikkerhed.

Premierminister Boris Johnson er ifølge The Guardian kommet under pres for at gøre noget ved "mandlig vold og misogyni og at gøre Storbritannien mere sikkert for kvinder."

Regeringen har endnu ikke præsenteret en langsigtet plan for at komme vold mod piger og kvinder til livs. Ifølge en talsmand for premierministeren håber man, at en sådan plan er klar i slutningen af året.

Den britiske indenrigsminister Priti Patel siger, at hun vil arbejde for, at "alle kvinder og piger skal kunne gå på vores gader uden den mindste frygt for chikane, misbrug eller vold.”

Hun har samtidig genåbnet en landsdækkende undersøgelse om vold og overgreb mod kvinder.

188 dræbte kvinder

Parlamentet diskuterede kvinders rettigheder i anledningen af Kvindernes Internationale Kampdag, og flere kvindelige parlamentsmedlemmer delte deres overgrebshistorier.

Jess Phillips fra Labour brugte sin taletid på at oplæse navnene på alle de 188 kvinder, som er blevet dræbt af mænd det seneste år.

I onsdags udkom en meningsmåling fra YouGov, der viste, at 97 procent af kvinder i aldersgruppen 18-24 år har oplevet seksuel chikane i det offentlige rum. 80 procent af kvinder i alle aldre har oplevet det samme.