Norge undersøger blodpropper i forbindelse med vaccinationer

Legemiddelverket beder yngre personer om at være opmærksomme på hudblødninger efter vaccination.

De norske sundhedsmyndigheder har lørdag fået tre meldinger om alvorlige tilfælde af blodpropper eller hjerneblødninger hos yngre personer, der er blevet vaccineret for coronavirus med AstraZeneca.

Meldingerne kommer, efter at myndighederne fredag blev orienteret om et uventet dødsfald som følge af en hjerneblødning.

Det oplyser den norske lægemiddelstyrelse på et pressemøde.

Usikkerhed om sammenhæng

Styrelsen kan ikke sige med sikkerhed, om der er sammenhæng med vaccinen, men det skal nu undersøges, siger overlæge i Legemiddelverket Sigurd Hortemo på pressemødet.

- Vi beder al sundhedspersonale, som mistænker bivirkninger efter vaccinering om at melde sig hurtigst muligt, siger han.

Han oplyser desuden, at flere yngre patienter har fået hudblødninger efter at være blevet vaccineret.

Det kan ifølge overlægen være et alvorligt tegn på mangel af blodplader, som er vigtige for blodets evne til at størkne. Det viser sig blandt andet i form af blå mærker.

- Derfor siger vi til personer under 50 år, at de bør opsøge læge, hvis de oplever dette, siger Sigurd Hortemo.

Før pressemødet havde Oslo Universitetssygehus bekræftet over for flere norske medier, at tre sundhedsmedarbejdere var indlagt med blodpropper, men henviste i øvrigt til pressemødet for yderligere oplysninger.

AstraZeneca skriver lørdag aften i en mail til VG, at producentens egne analyser på baggrund af 17 millioner doser ikke har vist tegn på øget risiko for blodpropper eller reduktion i antallet af blodplader.

Dansk læge: Helt normalt med blå mærker efter vaccination

I Danmark mener praktiserende læge og medlem af Dansk Selskab for Almen Medicins corona taskforce Anne Møller ikke, at der er noget at bekymre sig for, når det gælder bivirkninger i form af hudblødninger - eller kort og godt - blå mærker.

- Det, som nordmændene er ved at undersøge, er nok, om vaccinen påvirker blodets evne til at størkne, siger hun og understreger, at det er helt normalt at få små blodansamlinger i huden, når man bliver vaccineret.

- Men hvis det er større blå mærker, der er tale om, så skal man søge læge, siger hun og understreger, at hun ikke har hørt om lignende bivirkninger herhjemme eller fra andre lande.

Har indstillet brug af AztraZeneca

Norge har i lighed med Danmark og andre lande midlertidigt indstillet brugen af AstraZeneca-vaccinen. Det skete som følge af de mulige bivirkninger, der er konstateret i Danmark.

Danmark satte torsdag vaccinen på pause i 14 dage efter indberetninger om alvorlige tilfælde af blodpropper, heriblandt en 60- kvinde død en uge efter hun fik vaccinen.

Samme dag besluttede Norge at gøre det samme, indtil de danske tilfælde er undersøgt.