Coronavirus

Kirkegårdsgraverne har igen travlt i den brasilianske by Manaus, hvor anden bølge har ramt hårdt

Det er sandsynligvis den brasilianske coronamutation P1, der har gjort, at anden bølge af coronavirussen er skyllet ind over Manaus.

Brasilien er lige nu et af de lande, der er hårdest ramt af corona. Omkring 273.000 mennesker er døde med covid-19 i Brasilien. Mange af dem under den første bølge, der ramte landet i foråret. Men på intet tidspunkt har det været så slemt, som nu, hvor der fredag var 2216 døde.

Landet er plaget af en virusmutation - P1 - som formentlig er mere smitsom end den gængse coronavirus.

Mange tror ikke på virussen, før de selv bliver ramt

Mutationen er mindre følsom over for antistoffer - og dermed over for den immunitet, som sygdom og vaccine kan give.

Én af de smittede, der for nylig er lagt i jorden, er den 23-årige Rafael da Silva Salgado. Han havde diabetes og døde efter at være blevet smittet med coronavirus.

- Det er helt uvirkeligt, at en sygdom fra Kina endte her og slog min søn ihjel, siger den 23-åriges far, Ronaldo Guerreiro Salgado, til TV 2.

Han fortæller, at der er mange, der ikke tror på, at det er covid-19, der slår befolkningen ihjel.

- De tror først på det, når de selv får det.

Hospitaler er fyldt op og graverne har travlt

Og folk i området havde da også svært ved at tro det, da anden bølge ramte.

Det er sandsynligvis P1 - den brasilianske variant - som menes at stamme fra Manaus, som ligger helt tæt op af Amazonfloden, der er på spil.

Byen blev hårdt ramt i foråret. Faktisk var der så mange smittede - cirka to tredjedele af befolkningen - at man troede, man havde opnået flokimmunitet i området og dermed var beskyttet mod ny smitte.

Men sådan er det ikke. Nu er hospitalerne igen fyldt op, og graverne på kirkegårdene har svært ved at følge med, når der skal graves grave til de mange coronadøde.

Byens tidligere borgmester, Arthur Virgílio Neto, der stod i spidsen for indsatsen mod første bølge i byen, siger til den amerikanske radiokanal NPR, at såvel byen som de omkringliggende samfund i regnskoven er ramt af "død og ødelæggelse".

- Det er værre denne gang, sagde han tilbage i januar.

Og smitten bekymrer også blandt områdets beboere.

- Situationen er bekymrende, for vi troede, at vi var immune efter første bølge og ikke kunne blive smittet igen. Nu bliver vi smittet igen, så frygten er endnu større, siger Joyce Miranda.

- Det overrasker mig meget. Vi troede kun, vi skulle igennem det én gang. Nu ser vi, at smitten breder sig endnu mere, end første gang med flere ofre, siger Roni Binda.

Smittet to gange: - Vi må have tillid til Gud

Èn af de, der har haft sygdommen helt tæt på, er José Siqueria. Han var smittet i foråret - og bare fem måneder efter måtte han konstatere, at han var ramt endnu engang.

- Det var, som om hele kroppen var paralyseret. Jeg troede helt ærligt, at jeg skulle dø. Jeg blev desperat, men der var intet, jeg kunne gøre.

Lige nu er smittetallet i Manaus på vej ned igen, men indbyggerne frygter, at der kan komme en tredje bølge.

- Jeg bliver ked af det, når jeg tænker på, hvad vi har været igennem. Vi må have tillid til Gud og tro på, at det slutter, siger en grådkvalt José Siqueria.

Også den nyligt afdøde Rafael da Silva Salgados far, Ronaldo Guerreiro Salgado, tror på, at det bliver Gud, der skal hjælpe indbyggerne i Manaus igennem til den anden side.

- Vi mennesker skal nok komme igennem det her.

Ifølge de brasilianske myndigheder er omkring fire procent af befolkningen blevet vaccineret med første stik mod coronavirus.