Udland

Vi er på vej mod en normal sommer, siger Joe Biden

Indtil videre er cirka ti procent af den amerikanske befolkning blevet færdigvaccineret mod Covid-19. 

Når amerikanerne den 4. juli fejrer deres nationaldag, vil det med stor sandsynlighed blive under normale forhold.

Så optimistisk var budskabet fra præsident Joe Biden, da han i nat talte til nationen for første gang.

- Der er en god mulighed for, at amerikanerne kan have en traditionel familiefejring 4. juli, lød det fra præsidenten.

Biden har gjort det til sit erklærede mål at skaffe 100 millioner covid-19-vacciner indenfor de første 100 dage af sin tid som præsident. En målsætning han og hans regering allerede kan nå 40 dage før forventet.

- Vi har faktisk kurs mod at nå dette mål på den 60. dag i mit embede. Intet andet land i verden har gjort noget tilsvarende, siger Biden og tilføjede:

- Der er virkelig grund til håb. Det lover jeg jer.

Vaccinetempoet skal skrues op

For at nå målet om en normal sommer er det ifølge Biden planen, at alle voksne amerikanere skal være berettigede til at blive vaccineret inden den 1. maj.

Men for at nå den optimistiske tidsplan skal der skrues yderligere op for corona-vaccinationerne. Derfor vil han beordre delstaterne til at ændre det hidtidige vaccinationssystem, hvor vaccinerne bliver tildelt efter alder og helbred, så alle voksne amerikanere får ret til en vaccine.

Samtidig opfordrede præsidenten amerikanerne til at forsat at følge alle anbefalinger om at bære mundbind og holde afstand.

- Tiden er ikke inde til at tage let på smitterisikoen, sagde Biden og tilføjede, at "historisk vil det blive registreret, at vi stod over for og overvandt en af de hårdeste og mørkeste tider i denne nations historie".

Ifølge USA-korrespondent Jesper Steinmetz er amerikanerne i modsætning til mange europæiske lande i en situation, hvor vaccinedoserne er store, mens det største problem er antallet af hænder og ekspertise, der kan vaccinere.

- Biden vil bruge magt og ressourcer til at hjælpe de enkelte stater med at forbedre vaccinationsprogrammet med støtte til for eksempel IT-platforme. Og så vil han have for tandlæger, dyrlæger og medicinstuderende til at hjælpe med at vaccinere.

Kampen er ikke forbi

Mens mere end ti procent af den amerikanske befolkning er blevet færdigvaccineret mod Covid-19, begynder vaccinationerne også at have deres tydelige effekt på smitte- og dødstallene for covid-19 i landet, der toppede i slutningen januar med mere end 3300 daglige coronarelaterede dødsfald.

I dag er tallet godt 1400. Til sammenligning blev der registreret cirka 500 daglige dødsfald ved epidemiens lavpunkt i juli.

Jesper Steinmetz understreger, at selvom det overordnede budskab i talen var optimistisk, så er der lang vej igen. Ikke desto mindre vil den 4. juli være en kærkommen dag til at markere end tilbagevenden til normal.

- Det vil være en fantastisk triumf for Biden hvis man 4. juli 2021 kan fejre nationens selvtændighed og samtidig omsider fejre, at nationen er blevet uafhængig af den sygdom, der har lammet landet i et år.