Danmark sætter AstraZeneca-vaccine på pause, men det gør Sverige ikke
De danske myndigheder har indstillet brugen af vaccinen i 14 dage, efter en 60-årig kvinde er død af en blodprop efter at have fået vaccinen.
Sverige har valgt at fortsætte vaccinationen med AstraZenecas vaccine.
Udmeldingen kommer, efter flere lande - herunder Danmark - har sat brugen af AstraZeneca-vaccinen i bero, fordi nogle vaccinerede personer har fået blodpropper.
De danske myndigheder har foreløbig indstillet brugen af vaccinen i 14 dage, mens det undersøges om en 60-årig kvindes død af en blodprop kan sættes i forbindelse med vaccinen.
Men den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell mener, at det kan få ærgerlige konsekvenser, hvis landet vælger at sætte vaccinen på pause.
- Han mener faktisk, det kan være mere farligt, hvis enkelte vacciner bliver udpeget som mere farlige end andre. Så risikerer man, at nogle folk kun vil have bestemte vacciner, selvom der på nuværende tidspunkt ikke er belæg for at sige, at der en sammenhæng mellem blodpropperne og vaccinen, fortæller TV 2s nordiske korrespondent, Jesper Zølck.
Flere lande fortsætter med vaccinen
Også i Frankrig har myndighederne valgt at fortsætte brugen af AstraZeneca, fordi vaccinen er afgørende i landets vaccinationsprogram.
For et par måneder siden var det kun 40 procent af franskmændene, som ville lade sig vaccinere, men nye målinger viser, at tallet nu er over 60 procent.
- I løbet af ugen vil Frankrig modtage 1,6 millioner AstraZeneca-vacciner, så deri ligger nok en af forklaringerne på, at man holder fast i den. Den er fuldstændig afgørende for, at Frankrig kan holde dampen oppe i sit vaccinationsprogram, fortæller TV 2s internationale analytiker Frederikke Ingemann.
De canadiske myndigheder anser ligeledes AstraZeneca-vaccinen for at være sikker.
- Health Canada (canadisk sundhedsmyndighed, red.) er opmærksom på forskellige sundhedsmæssige hændelser i Europa efter vaccination med AstraZenecas covid–19–vaccine og vil gerne forsikre canadiere om, at fordelene ved vaccinen er større end dens risici, udtaler sundhedsmyndigheden i en meddelelse.
Verdenssundhedsorganisationen, WHO, meddeler fredag, at man ikke ser nogen grund til at stoppe vaccinerne fra AstraZeneca.
Flere lande har suspenderet vaccinen
Danmark er langt fra det eneste land, der har valgt at sætte AstraZeneca-vaccinationerne på pause.
Allerede søndag satte Østrig udrulningen af AstraZeneca-vaccinen på pause, da en 49-årig person døde af en blodprop efter at være blevet vaccineret. Samtidig fik en 35-årig kvinde en blodprop i den ene lunge efter at have modtaget AstraZeneca-vaccinen.
Det er en sending af vacciner fra AstraZeneca ved navn ABV5300, der undersøges for eventuel forbindelse til blodpropperne.
Estland, Litauen, Luxembourg og Letland satte efterfølgende også udrulningen af AstraZeneca-vaccinen i bero, da de er blandt de 17 EU-lande, der har modtaget ABV5300, der består af en million doser.
Torsdag eftermiddag satte Italien og Norge ligeledes vaccineudrulningen af AstraZeneca på standby.
Også Thailand har fredag midlertidigt indstillet brugen af AstraZenecas vaccine, indtil der er klarhed over en eventuel sammenhæng mellem vaccinerne og blodpropper. Det oplyser landets sundhedsministerium.
Det var ellers planen, at premierminister Prayut Chan-o-cha og flere medlemmer af hans regering skulle have haft en dosis af vaccinen fredag, men den plan er nu udskudt.