To østrigske sygeplejerskers skæbne har skabt tvivl om vaccine
En række europæiske lande vil ligesom Danmark have undersøgt corona-vaccinen fra AstraZeneca lidt grundigere.
Coronavaccinen fra AstraZeneca er i modvind i Europa i øjeblikket.
En række lande – deriblandt Danmark – har suspenderet brugen af vaccinen, indtil man har undersøgt om den i sjældne tilfælde kan give blodpropper.
Mistanken, der stadig mangler fældende bevis, opstod som et af de første steder i byen i Zwettl i det nordlige Østrig, hvor medarbejderne på byens hospital blev vaccineret med en sending AstraZeneca-vacciner.
En 49-årig sygeplejerske blev ramt af en blodprop ti dage efter hun havde fået det første stik af vaccinen, og hun døde i sidste uge på intensivafdelingen på et hospital i Wien.
Samtidig blev en kollega, der også var blevet vaccineret, en 35-årig sygeplejerske, indlagt med en lungeemboli på hospitalet i Zwettl, skriver avisen Niederöesterreichische Nachrichten (NöN).
Hun er dog i bedring nu.
De to tilfælde vakte mistanke om, at vaccinen måske har bekymrende bivirkninger.
Mistanken bygger alene på den tidsmæssige sammenhæng og ikke på beviser, men det var nok til, at de østrigske sundhedsmyndigheder har sat brugen af AstraZenecas vaccine på pause.
Den afdøde sygeplejerske skal nu obduceres for at finde den præcise dødsårsag.
Fordelt i 17 EU-lande
De østrigske myndigheder fokuserer på, om der skulle være problemer med den specifikke sending vacciner fra AstraZeneca – i alt en million vaccinedoser, der er distribueret til 17 EU-lande.
- Som en særlig sikkerhedsforanstaltning vil de sidste doser af netop denne vaccinesending ikke blive distribueret eller brugt, siger den statslige organisation BASG, der fører kontrol med lægemiddelsikkerheden i Østrig, i en pressemeddelelse.
BASG understreger dog, at det ikke betyder, at man tror vaccinen er årsagen.
- I øjeblikket er der ingen bevis for nogen sammenhæng med vaccinen, skriver organisationen.
Støtte til vaccinen
Både EU og Storbritannien, hvor AstraZeneca-vaccinen er brugt mest, bakker op om den pointe.
- Der er i øjeblikket intet, der tyder på, at vaccinen er skyld i disse tilfælde, som slet ikke står på listen over kendte bivirkninger ved vaccinen. Antallet af blodpropper blandt vaccinerede er ikke højere, end hvad man ser i den generelle befolkning, kommenterede Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) onsdag.
Der er foretaget tre millioner vaccinationer med vaccinen i EU, og blandt de vaccinerede er der rapporteret 22 tilfælde af blodpropper.
"Blodpropper er ikke sjældne"
I Storbritannien, hvor der allerede er givet mere end 11 millioner doser af AstraZenecas vaccine, siger sundhedsmyndighederne, at man ikke har registreret flere blodpropper end normalt.
- Blodpropper kan opstå naturligt, og er ikke sjældne. Der er ikke meldt om flere tilfælde af blodpropper, end der ville forekomme naturligt i den vaccinerede del af befolkningen, siger Phil Bryan, der er chef for vaccinesikkerhed hos de britiske sundhedsmyndigheder.
Alligevel har en række europæiske lande – deriblandt Danmark – valgt den meget forsigtige kurs og sætter AstraZenecas vacciner på pause. Det er EU-lande som Italien, Estland, Letland, Litauen og Luxembourg og lande udenfor EU som Norge og Island.
Nogle lande vil alene undgå vacciner fra det mistænkte parti på en million doser, mens andre slet ikke vil bruge AstraZenecas vacciner, før de mulige tilfælde af bivirkninger er undersøgt.
Ren forsigtighed
Alle landene understreger – ligesom Østrig – at deres reaktion ikke skal tages som udtryk for, at de tror på en sammenhæng.
- Vi handler hurtigt, fordi det bør undersøges grundigt, siger for eksempel den danske sundhedsminister Magnus Heunicke.
Og chefen for den norske sundhedsstyrelse Geir Bukholm, der torsdag holdt pressekonference i Oslo, kalder det ”en ren sikkerhedsforanstaltning”.
På det hospital i Wien, hvor den 49-årige kvinde døde, har man da heller ikke nogen tro på, at man får etableret en sammenhæng mellem kvindens død og hendes vaccinestik i armen:
- Det er alene tidssammenfaldet der gør, at vi vil gøre alt for at få rede på dødsårsagen, siger en talsperson for hospitalet til avisen NöN.