Coronavirus

Præsidenten, der mener at corona skal bekæmpes med citronsaft og bønner, er ”forsvundet”

Tanzanias præsident John Magufuli er ikke set offentligt i 11 dage. Han menes at være indlagt i Kenya – muligvis med covid-19.

Der hersker en del mystik om Tanzanias 61-årige præsident John Magufuli i de her dage.

I 11 dage er han ikke blevet set offentligt.

Én kenyansk avis skrev onsdag, at ”en afrikansk leder er blevet syg og indlagt”. Gennem hele artiklen nævnes han ikke med navn, men ingen er i tvivl om, hvem der hentydes til.

Men nu er katten ude af sækken. Flere nyhedsmedier nævner præsident John Magufuli ved navn.

- Det vil være en eksplosiv udvikling, hvis præsident John Magufuli viser sig at være indlagt med corona. En virus, som han i snart et år har afvist som et problem, vurderer BBC's Afrika-korrespondent Laila Nathoo situationen.

- Citronsaft og bønner er vejen ud af pandemien

Præsidenten er ikke corona-benægter, men mener, at covid-19 kan kureres ved at bede til Gud, indtage noget citronsaft eller urteekstrakter og så indånde damp fra kogende vand.

Sådan kom man efter hans mening igennem første coronabølge sidste år, og Tanzania har ikke rapporteret nogle tal siden slutningen af maj. De var meget lave og uden tvivl ikke i nærheden af sandheden.

Fra sit eksil i Belgien siger oppositionslederen Tundu Lissu til BBC, at præsidenten aldrig har båret en maske, og at han har deltaget i massemøder uden at tage forholdsregler, som alle andre tager.

Og I et tweet spørger han:

- Præsidentens velbefindende ligger offentligheden på sinde. Hvad er det med Magufuli, som vi ikke må få at vide?

Hvis det stemmer, at Magufuli er syg med corona, vil det være et afgørende slag mod hans strategi mod smitten på et tidspunkt, hvor kritikken – også internt i landet – mod ham er voksende.

Ikke mindst den katolske kirke har været ude efter ham.

Talte imod brugen af masker

Præsidentens holdning til pandemien er blevet stærkt kritiseret. Der har ikke været nogen nedlukning, og masker har ikke været påbudt.

- Han har skabt sig et omdømme som en patriot. En, der ikke rejser ud af landet, og at han er præsident for de fattige – han nægtede at gøre noget og fortalte folk, at vi er okay, siger Tundu Lissu.

Nu spekulerer folk over, hvad der mon er blevet af deres præsident. Han har været ude af søgelyset før, når han har søgt fred og ro hjemme på landet, hvor han kommer fra.