I Sydeuropa får corona fødselstallet til at rasle ned
Samme tendens kan ikke ses herhjemme - men det er for tidligt at sige med sikkerhed, siger ekspert.
I Sydeuropa er coronakrisen gået voldsomt ud over fødselstallet.
Det viser de senest offentliggjorte fødselstal for december og januar, skriver avisen Financial Times.
Babyerne født i december og januar er de første, der er undfanget, efter coronasmitten havde spredt sig over Europa med restriktioner og nedlukninger til følge.
I Italien, der var det første europæiske land til at blive alvorligt ramt af smitten, var fødselstallet i december næsten 22 procent lavere end i samme måned året før.
Frankrig har netop offentliggjort fødselstal for januar – ni måneder efter landet for første gang lukkede ned – og her er tallet 13 procent lavere end året før.
Og i Spanien offentliggjorde landets statistiske bureau onsdag tal, der viste, at fødselstallene for december og januar lå 20 procent under fødselstallene for de samme måneder året før.
"En idyllisk tanke"
Det skarpe dyk i antallet af nyfødte kommer oveni en mangeårig generel tendens til lavere fødselstal, og resultatet er i både Spanien og Frankrig, at 2020 er blevet det år med færrest fødsler siden Anden Verdenskrig.
- Der eksisterer mange fantasier om, at når par tilbringer mere tid sammen derhjemme, så får de flere børn. Men det er en idylliseret tanke. Faktisk synes mange, at det er hårdt at være sammen hele tiden, siger Anne Solaz fra det franske Nationale Institut for Demografiske Studier til Financial Times.
For tidligt
I Nordeuropa finder man ikke den samme tendens. Her ligger antallet af fødsler indtil videre meget tættere på niveauet fra før corona.
I Danmark var der for eksempel et svagt fald i fødselstallet i fjerde kvartal af 2020 på under én procent – helt i tråd med udviklingen gennem de seneste fire år.
Men det er for tidligt at tale om en ny tendens, så længe vi ikke har tal fra første og andet kvartal af 2021, siger en dansk ekspert:
- Tallene fra årsskiftet er trods alt kun lige akkurat ni måneder efter, at Danmark lukkede ned i marts. Og vi har endnu ikke registreret, hvad den anden coronabølge har haft af betydning. Der går også noget tid, før vi kan se, om et faldende fødselstal lige betyder, om man helt har opgivet at få børn, eller om man bare har udskudt det nogle år, siger forskningsleder Peter Fallesen fra Rockwool Fonden, der blandt andet har forsket i familiedemografi.
Han forventer dog, at man også i Danmark på et tidspunkt vil kunne se coronasmitten afspejlet i fødselstallene.
- Om ikke andet så af den grund at de danske fertilitetsklinikker har været lukket helt ned i en periode. Det er trods alt 9-10 procent af danske graviditeter, der sker med hjælp derfra, siger han.