Coronavirus

Ny corona-mutation betyder, at brasilianere bliver smittet to gange

Smittebølge har lammet landets hospitalsvæsen. Fattigdom og en stædig præsident har kun gjort det værre, fortæller Rasmus Tantholdt fra Brasilien.

I Brasilien er sundhedsvæsnet tæt på at kollapse i de fleste af landets storbyer.

En ny rapport fra det brasilianske sundhedsinstitut Fiocruz viser, at over 80 procent af intensivpladserne nu er optaget i 25 af Brasiliens 27 delstater.

Det skriver BBC.

Undersøgelsen viser desuden, at over 90 procent af intensivpladserne i de tre storbyer Rio de Janeiro, Brasilia og Sao Paolo er optaget.

Samtidigt er intensivpladserne i de to byer Porto Alegre og Campo Grande dags dato fuldt optaget.

Byen med mutationen

TV 2’s korrespondent Rasmus Tantholdt befinder sig i storbyen Manaus, hvor hospitalerne også er fyldt til bristepunktet med covid-19-patienter.

Byens navn er gået verden rundt, fordi man mener, det er her, den såkaldte ”brasilianske mutation” er opstået.

Mutationen volder sundhedsmyndighederne stor bekymring, fordi den lader til at være mere smitsom end den oprindelige coronavirus. Desuden tyder meget på, at den nye mutation kan smitte personer, som tidligere har været smittet med coronavirus.

- Her i Manaus oplever de et mareridt for anden gang. Sidste år blev rigtig mange smittet, og dengang var hospitalerne også overfyldte. Så troede de, at de havde opnået flokimmunitet. Alting åbnede igen, og folk gik til koncerter og på restaurant. Men pludselig begyndte den brasilianske mutation at smitte folk, der allerede havde været smittet én gang, fortæller Rasmus Tantholdt.

"Kampen blev tabt i 2020"

Det brasilianske sundhedsinstitut Fiocruz advarer i sin rapport om "overbelastning og kollaps i sundhedsvæsnet".

- Kampen mod covid-19 blev tabt i 2020, og der er ikke den fjerneste chance for at vende disse tragiske omstændigheder i første halvdel af 2021, siger epidemiolog Jesem Orellana fra Fiocruz til nyhedsbureauet AFP.

- Det eneste, vi kan gøre nu, er at håbe på et mirakel i form af massevaccinationer eller en radikal ændring i pandemibekæmpelsen, lyder det fra Jesem Orellana, som langer ud efter præsident Jair Bolsonaros håndtering af krisen.

Præsidenten har gentagne gange nedtonet alvoren af krisen. Tidligt i pandemien kaldte præsidenten coronavirus for en "lille influenza".

I sidste uge bad Bolsonaro befolkningen om at stoppe ”tuderiet”.

Tirsdag oplevede landet det hidtil højeste dødstal på en dag under pandemien med 1972 nye coronarelaterede dødsfald.

- I dag er Brasilien en trussel mod menneskeheden og en slags udendørs testfacilitet, hvor dem, som har ansvaret, ser ud til at gå fri, lyder kritikken fra Fiocruz.

Mutationen, præsidenten og fattigdommen

Der er flere grunde til, at det ikke er lykkedes de brasilianske myndigheder at inddæmme coronasmitten, forklarer Rasmus Tantholdt.

For det første er den brasilianske mutation meget smitsom. For det andet er præsident Bolsonaro ikke ligefrem nogen hjælp i kampen mod smitten.

- Og for det tredje er det her et sted, hvor der bor mange fattige mennesker. Man kan ikke bare arbejde hjemmefra med sin computer. Man har ikke nogen computer, og man arbejder ikke hjemmefra. Man arbejder ude på gaden, så det er meget sværere at dæmme op for en smitte, end det for eksempel er i Danmark, siger han.

Restriktioner på vej

Brasilien er det land i verden efter USA, der indtil nu har oplevet flest coronarelaterede dødsfald.

Men mens epidemien er aftagende i USA, strammer Brasilien nu restriktionerne i hovedstaden Brasilia og landets største by Sao Paulo. I Rio De Janeiro er der indført udgangsforbud og tidligere lukketider for restauranter.

I sidste uge advarede sundhedseksperter i avisen Valor Economic om, at det daglige dødstal i Brasilien inden længe vil runde 2000.

Den eneste måde, hvorpå det scenarie kan undgås, er hvis Bolsonaros føderale regering tager styring og koordinerer indsatsen mod coronapandemien, lyder det fra eksperterne.

Til dato har knap 11 millioner vaccinedoser fundet vej til brasilianernes blodårer. Der bor knap 210 millioner mennesker i Brasilien.